За него разказа областният управител на Пловдив Йордан ИвановКакво означава

...
За него разказа областният управител на Пловдив Йордан ИвановКакво означава
Коментари Харесай

Йордан Иванов: Планът „Прозрачност“ дава контрол на гражданите върху местната власт

За него описа регионалният шеф на Пловдив Йордан Иванов

Какво значи проектът „Прозрачност“ за българските общини?

„Означава осветляване работата на общинския съвет и общините. Означава връчване на повече цивилен надзор в ръцете на всеки български жител. И най-много – бистрота при разходването на всеки лев данъци“, уточни регионалният шеф на Пловдив Йордан Иванов в студиото на „Денят ON AIR“.

Планът „Прозрачност“ планува всяко едно съвещание на общинския съвет, което не е закрито, да се излъчва на страницата на съответната община; всяко едно гласоподаване в общинския съвет, което не е скрито, да бъде поименно.

„Нека всеки български жител знае по какъв начин е дал своя вот неговият консултант. Тези дерибейщини съм ги виждал както на територията на Пловдив-област, по този начин и на цялата страна. Цели групи в общинския съвет лъжат своите гласоподаватели по какъв начин са дали своят вот за бюджета и други значими теми“, посочи Иванов.

По думите му е най-важно да се осветли работата на общинските комисии.

„Не на последно място, всяко запитване към кмета, дружно с отговорите, които той дава на общинските съветници – би трябвало да стои в указател на питанията към кмета. Предлагаме тези промени, с които овластяваме всеки един български гражданин“, акцентира регионалният шеф на Пловдив, който е част от „Демократична България“ (ДБ).

„Това са промени, които са безспорни. Кой би отказал повече бистрота!?“, пита риторично Иванов на въпрос ще получи ли проектът поддръжка измежду съдружните сътрудници.

Децентрализацията на общините е приоритет на Демократична България: „Най-големият мотив против децентрализацията са някаква локална дерибейщина и някакви локални мутри. Като контрапункт споделяме: „Ето, повече бистрота и осветляване работата на институциите“. Имаме трайна позиция, че структурата на обществените финанси е напълно по съветски модел и споделяме, че би трябвало да стане по европейски – парите да остават за локалната общност„, съобщи регионалният шеф на Пловдив.

„Когато една по-близка до хората власт разходва публичните средства, тя е по-лено управление от жителите. Искаме най-близката власт да е най-лесно следена от гражданите“, означи още той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР