За национален парламент на 9 юни т.г. категоричо заявяват, че

...
За национален парламент на 9 юни т.г. категоричо заявяват, че
Коментари Харесай

Екзакта: Около 40% активност – ГЕРБ са №1, оспорвано второ място

За народен парламент на 9 юни т.г. категоричо декларират, че ще гласоподават към 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). На европейските избори са безапелационни, че ще гласоподават 3% по-малко, като предстоящата интензивност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предходните евроизбори, които се организираха през май 2019 година

Това сочат данните от социологическо проучване на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено в интервала от 30 май до 4 юни 2024 година, като при него са интервюирани 1050 пълнолетни български жители чрезпряко полустандартизирано изявление " лице-в-лице ".

Според социолозите формулата на сегашните избори " 2 в 1 " проработва за малко по-голям интерес на хората към евровота.

" Интересът на българите към изборите, обаче, може да се върне единствено след избор, който води до добре работещ постоянен кабинет, изпълняващ цялостен управнически мандат. Докато това не се случи, хората у нас ще имат чувството, че гласуването е излишно изпитание, което не си коства ", допълват от " Екзакта Рисърч Груп ".

29,1% от българите декларират, че ще гласоподават преференциално на парламентарните избори, а 23,8% - на европейските избори.

От данните им става видно, че с преференция и на двата типа избори ще гласоподават по-често гласоподавателите, принадлежащи към твърдите ядра на ПП-ДБ, на Има Такъв Народ и на ГЕРБ.

" От началото на акцията до последната й седмица записваме лек растеж на електоралната тежест на " Възраждане ", на Движение за права и свободи и на Има Такъв Народ. В съпоставяне с началото на акцията, към 4 юни е налице прочут спад в електоралната тежест на ПП-ДБ. Това прави допустимо в самия завършек на акцията да се усили още преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ ", разясняват създателите на проучването.

Според тях някои от новосформираните обединения и партии са съумели в хода на предизборната акция да привлекат вниманието на младежите. Те са породили интерес и измежду част от разочарованите и апатичните гласоподаватели.

" С положителни резултати във финалната фаза на акцията влизат " Синя България " и " Солидарна България ", а политическа поддръжка в хода на акцията печелят още политическите партии МЕЧ и Величие ", допълват от " Екзакта Рисърч Груп ".

Социологическите данни демонстрират, че ГЕРБ е сигурният победител на идните парламентарни избори.

" Ако търсим изненади на идния на 9 юни парламентарен избор, те биха могли да дойдат в самия избирателен ден от задаващата се безмилостна борба сред три партии за второто място – ПП-ДБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи. Предвид дребната отдалеченост сред тези три обединения, са вероятни всевъзможни разбърквания в подреждането сред второто и четвъртото място ", разясняват анализаторите.

" ПП-ДБ и " Възраждане " е допустимо да имат по-висока електорална тежест на евровота, в сравнение с парламентарните избори. ГЕРБ, Движение за права и свободи и по-малките партии (включително новите по-малки формации) е допустимо да получат по-ниски дялове поддръжка на евровота, в сравнение с парламентарните избори ", считат още от " Екзакта Рисърч Груп ".

Според тях водачеството на ГЕРБ и на евровота не стои под въпрос, като в това време второто място за ПП-ДБ на евроизборите наподобява малко по-сигурно от това на парламентарните избори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР