За нас това е един много емоционален ден. Преброяването е

...
За нас това е един много емоционален ден. Преброяването е
Коментари Харесай

Преброяване: Над 3500 българи са се преброили за 7 часа

За нас това е един доста прочувствен ден. Преброяването е задача, която се случва един път на 10 години. Това за мен е петото броене , в което вземам участие. Електронното броене 2021 година стартира в 00.00 ч. Първата регистрация беше още в първата минута. До 7.00 ч. имаме преброени 3571 души, като съвсем половината са в София  - 1503, във Варна са 321, в Бургас – 241, в Пловдив - 229 ”, разкри ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Той, дружно с вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, откриха официално „ Преброяване 2021 “.

Според Цветарски се чака засилен интерес към броене то. От Национален статистически институт се надявам да се самопреброят към 70% от популацията. Онлайн българите могат да се преброят до 17 септември. От 18 септември до 3 октомври служители ще посещават домовете ни, с цел да съберат неповторими кодове, които се генерират след онлайн броене то. Заедно с тях тези, които не са се самопреброили, ще могат да го създадат в дома си на хартия. Глобата при отвод за присъединяване в броене то е 160 лева От Национален статистически институт подчертаха, че данните, които се изискват, са защитени и няма да бъдат популяризирани обществено.

Председателят на Национален статистически институт уточни, че пандемията се е отразила и на броене то. То беше отсрочено с година поради COVID-19. Според Цветарски обаче здравната конюнктура в страната е усложнила подготовката на процеса. „ Включи се, тъй като си значим ” е мотото на акцията.

От Национален статистически институт оповестиха и за хакерска офанзива към системата. Работи се по нейното превъзмогване, само че съгласно тях това ще докара до ограничение на част от ресурсите.

„ Засега имаме 56 неверни имейл адрес. Друго, което постоянно се бърка, е, че се попълня датата, на която изтича документът за идентичност, а не на която е публикуван. До 6 часа са обработени над 62 000 поръчки, а от 2 часа има страховит напор – над 200 000 потребителя. Системата работи по постепенно, това ще се преодолее, като се включат всички запаси ”, изясни заместник-председателят на Национален статистически институт Диана Янчева 

" Преброяването е извънреден значим развой за всички нас, както и за мен. В качеството си на вицепремиер имам вяра, че е доста значимо да имаме данни за българското общество. Всеки един жител, всяко едно домакинство има значение. Националното броене е значимо, единствено то ще ни даде данните за всяко едно кътче от страната ни – до най-малкото селце ", съобщи Атанас Пеканов.

Той прикани жителите да се включат в процеса, освен това онлайн, защото по този метод броене то става елементарно и бързо. 

„ Само броене то ще ни даде цялостната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Като икономист, а и в ролята си и на вицепремиер, и на специалист, аз в действителност имам вяра, че единствено по този начин можем да взимаме верните решения. Само в случай че знаем всичко за страната, можем да търсим верните политики, работещите и ефикасни тактики. Преброяването ще увеличи представителността на взетите решения ”, сподели още вицепремиерът.

Той уточни, че данните от броене то са значими и за Плана за възобновяване и неговото разделяне на административни региона.

„ Преброяването е толкоз значимо, тъй като е единственият прийом, с който ще получим цялостната картина с всички елементи. Ще знаме всяко едно домакинство по какъв начин живее, с какво се отоплява, какво обучение има. Преброяването през днешния ден ще се отрази на качеството на живот на следващия ден. За да планираме след това бъдещето си ”, уточни той.

Можете да се включите в броене то .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР