За нас е ясно, че третият мандат трябва да е

...
За нас е ясно, че третият мандат трябва да е
Коментари Харесай

`Третият мандат е опит за първи, ПП трябва да има водеща роля при договарянето на премиер` -

За нас е ясно, че третият мандат би трябвало да е нещо като опит за първия мандат. Който и да го вземе, би трябвало да работи с всички и да е ясно, че " Продължаваме промяната " ще имат водеща роля, тъй като обезпечават най-вече от гласовете. Те завоюваха изборите и считаме, че моралното право да лидират процеса на промени в България беше даден от гласоподавателите на тях.

Това съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов в коридорите на Народното събрание във връзка третия мандат, който би трябвало да бъде връчен от президента Румен Радев на политическа мощ по негов избор, откакто ГЕРБ върнат незабавно втория мандат. Според него Политическа партия би трябвало да има " водеща роля при договарянето на премиерска фигура и състав на Народно събрание ".

Христо Иванов сподели, че Демократична България правят оценка желанието на президента Румен Радев да организира съвещания сред политическите сили, преди да връчи третия мандат, и че ще вземат участие в тях " съществено ".

Според него би трябвало да се търси реорганизация на досегашното ръководещо болшинство в третия мандат. От Демократична България ще предложат платформа, утвърдена от досегашните им съдружни сътрудници.

" Това може да е посредством смяна на формулата на мандат, посредством смяна на връзката за взимане на решенията. Нужно е леко отдръпване на лидерските политически фигури в този евентуален кабинет, с цел да понижим леко чувството, че кабинетът е парцелиран. Една от характерностите на досегашното ръководство беше това парцелиране - това би трябвало да се промени ", сподели водачът на парламентарната група на Демократична България.

Той е на мнение, че би трябвало да се стъпи върху основата, направена през първи мандат като стратегия, и може би да се изготви декларация на Народното събрание, с цел да се види " има ли въобще болшинства " за груповото осъществяване на огромните национални цели за последващи месеци.

Христо Иванов съобщи, че фактически от гледната точка на някои партии е преференциално да има предварителни избори сега, само че поради множеството рецесии, пред които е изправена България, това би трябвало да се избегне.

Зам.-председателят на Народното събрание от " Продължаваме промяната " Мирослав Иванов съобщи, че от Политическа партия са подготвени да обсъдят по какъв начин може да работят дружно отсега нататък, само че това би станало при съблюдаване на тяхната стратегия и с кандидат-премиер Асен Василев.

Иванов добави, че Политическа партия няма да вършат взаимни отстъпки с правилата си и че желаят този парламент да продължи работата си, само че не за сметка на значими промени, за които са дали поръчка.

" Има липса за компромис от страна на другите политически обединения. При състояние, че сме споделили, че не желаеме да беседваме с техните водачи - те ни насочат ултиматуми да създадем крачка обратно и да отстраним нашите водачи. Защо да го вършим? ", попита Мирослав Иванов.

По думите му при Политическа партия няма его, нито самоцелен фокус върху позиции. Иванов сподели, че през последния месец Движение за права и свободи, ГЕРБ, Има Такъв Народ и " Възраждане " неведнъж са бойкотирали значими законопроекти, от които зависи Планът за възобновяване и резистентност.

" Заради тях правната комисия не е заседавала от месец. Те не желаят да се извърши правосъдна промяна, нито промяна в посока противопоставяне на корупцията ", бе безапелационен Мирослав Иванов.

Депутатът от " ИТН " Станислав Балабанов сподели, че от Има Такъв Народ " се схваща прелестно с Демократична България и Българска социалистическа партия, както и с доста сътрудници от Политическа партия ".

" Не виждам за какво нямаме аргументи да водим естествен диалог. В последна сметка ще е отговорен този, който тласне страната към избори. Единствените от досегашното болшинство, които приказват отвън тази позиция, са Политическа партия и ще си понесат следствията за това ", съобщи той.

По думите му всичко е допустимо да се случи, въпросът е на кого ще връчи президентът мандата.

Според Балабанов е най-добре в този момент да се сформира експертен кабинет от хора, които " ще свършат работата за съответен период от време ", а по-късно да се отиде на избори.

Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков посочи, че нови избори ще са голям риск за страната.

По думите му, който и да получи третия мандат, Българска социалистическа партия ще продължи да държи на обществените цели. " Да, те бяха изпълнени значително в актуализацията на бюджета, само че има още какво да се направи и по Плана за възобновяване и резистентност ", сподели той.

Божанков уточни, че Българска социалистическа партия е запазила положителния звук и положителните връзки с всички и ще употребява това преимущество в договарянията за третия мандат на който и да го връчи Румен Радев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР