За нас е важно да завършим мандата си. Икономиката в

...
За нас е важно да завършим мандата си. Икономиката в
Коментари Харесай

За болно дете и трудова злополука се заплаща и първия ден от болничните

За нас е значимо да приключим мандата си. Икономиката в България върви добре, би трябвало да се завършат доста градежи. Трябва да имаме устойчиво държавно управление, както и нашите съдружни сътрудници да получат задоволство. Това (за отпадане заплащането на първия ден от болничните - б.р.) беше тяхно искане.
Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред Нова телевизия.
Тя изясни, че след съдружния съвет е имало Изпълнителна комисия и са признати още 4 решения. Това е пакет от няколко ограничения, към който се обединихме през вчерашния ден, сподели Стоянова.
Обединените патриоти упорстваха да се види реализация на част от тези ограничения. Обединяваме се към тези неща, разясни финансистът от ГЕРБ.
Припомняме, през вчерашния ден бе решено, че минималната пенсия става 250 лв., а първият ден от болничните няма да се заплаща.
По думите й решението за болничните е изкристализирало вследствие на разбор. Има ясни сигнали, че става дума за корист. Когато въведохме първите 3 дни да се заплащат от работодателя, резултатът го няма. Ако ги заплаща Национален осигурителен институт, ги плащаме всички ние. Сега желаеме да разделим отговорността сред шеф и ползвател на болнични, сподели Стоянова.
Тя изясни, че изключение от правилото служащият да не получава заплата за първия ден от болничните, ще бъде в случаите, когато се отглежда дете - в случай че детето се разболее и той би трябвало да остане да го гледа. Изключение ще бъде и при трудова акцидент.
" Само с надзор нещата не се вземат решение. Данъчните управляват, само че в основата да се събират доходи е доброволното заплащане. В закона би трябвало да има текст, който те принуждава да го правиш ", сподели Менда Стоянова, която по специалност е данъчен.
В Германия, северните страни нямат подобен проблем, манталитетът на хората е различен, сподели Стоянова, на което водещият отговори, че там има предпочитание да платиш и опция да се оправиш.
За нововъведението да не се заплаща от работодателя първия ден от болничните, депутатът от ГЕРБ сподели, че се надяват да има два резултата - спестовност от болничните, които заплаща Национален осигурителен институт и резултат за работодателите.
Има процеси, които се провалят, тъй като служащите са в болничен. Тази възходяща наклонност (на увеличение на младежите, които нито работят, нито учат - б.р.) не знам дали в идващите години ще остане някой да работи, сподели с усмивка Стоянова.
Запитана дали в държавната администрация е по-лесно човек да си вземе болничен, тя сподели - нямам статистика дали в администрацията по-лесно си взимаш болничен. Предстои разбор.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР