„За нас е важно българските граждани да ядат българска, качествена

...
„За нас е важно българските граждани да ядат българска, качествена
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: ГЕРБ отказаха да подкрепят българското родно производство

„ За нас е значимо българските жители да ядат българска, качествена храна. Точно тук виждаме развиването на родното произвеждане. Да бъдат предпазени българските аграрни производители, които в действителност мъчно се конкурират с европейските ". Това съобщи зам.-председателят наПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев пред БТВ във връзка отхвърлените от ръководещите промени в Закона за храните. Стойнев изясни, че подобен закон съществува в Румъния и Словакия.

„ Завършил съм във Франция и знам там по какъв начин се пази родното произвеждане с съответни ограничения, които не опонират на европейското законодателство ", добави той.

По неговите думи в тези страни има политика, а при нас още веднъж сме оставили монополите да злоупотребяват с производителите и потребителите.

„ Тези закони, изключително в Румъния, се гласоподават и поддържат с болшинство. За мен е неясно за какво в България ГЕРБ отхвърлиха да поддържат закон, чиято съществена цел е доста хубава ", разяснява той.

Народният представител изясни, че законопроектът цели българските консуматори да употребяват качествена храна.

„ Всички сме очевидци, че има друго качество за нас и за Европа. Когато отидете и си купите българско сирене, това наименование да важи единствено за артикули, създадени от български първични материали в България. А в този момент за жалост си купувате сирене, създадено от изсъхнало мляко, импортирано от Полша ", сподели още той.

Стойнев изясни, че желанието на левицата е по рафтовете да има квоти за български производители - пресни плодове и зеленчуци най-малко 51% от предлаганите асортименти, мляко и млечни артикули - 70%, месо, отвън пилешкото - 25%, пилешкото месо - 50%.

„ Това е публична агростатистика. Обсъдено е със Съюза „ Произведено в България ". Българските производители желаят да бъдат уважавани и търсени ", уточни той.

Според зам.-председателя на левицата в Народно събрание потребителите ще могат да избират дали да си купят българска храна или западна, само че по този метод ще се подтикват българските производители, които знаят, че огромните търговски вериги ще стартират да ги търсят в избрани региони. Стойнев акцентира, че измененията важат единствено за огромните търговски обекти.

„ Тези вериги ще бъдат задължени да оферират българска продукция, а избор на потребителите е дали ще си я купят. От дебатите в зала стана ясно, че точно поради неналичието на интерес към българско произвеждане, ние сме унищожили праскови и кайсии и сме ги внесли от чужбина. Нима техните са по-хубави и качествени? ", попита той.

Народният представител е безапелационен, че би трябвало да пазиме националния ни интерес. „ Стига с това чуждопоклонничество ", отсече Драгомир Стойнев.

„ Какво стана с яйчения прахуляк? Нас ни заливат нездравословни храни. Всички заболявания сега експертите ги изясняват с неприятното качество на храните. Защо тогава не се обединим и не дадем на българския народ това, което той изисква, а не това, което ще ни кажат от Брюксел. Министерството не си мърда пръста, тъй като би трябвало да угоди на огромните търговски вериги. Това е истината ", разяснява още той.

Драгомир Стойнев акцентира, че хората търсят родното ни произвеждане.

„ Българският производител желае да се възроди и ние би трябвало да му помогнем. За да има предложение, би трябвало да има и пазар ", сподели още той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР