За нас е важно Българо-швейцарска програма за сътрудничество да продължи

...
За нас е важно Българо-швейцарска програма за сътрудничество да продължи
Коментари Харесай

Радев благодари на швейцарския си колега за програмата за сътрудничество

За нас е значимо Българо-швейцарска стратегия за съдействие да продължи и след 2019 година и по тази причина желая да благодаря на президента Маурер за неговата подготвеност да поддържа идващ стадий на програмата. Това сподели президентът Румен Радев на конференция с швейцарския си сътрудник Ули Маурер във военновъздушната база " Мейринген ", където се състояха пленарните диалози сред двете делегации и беше направена проява с изтребители, предава Българска телеграфна агенция.

Президентът Радев благодари особено на швейцарската страна за извънредно сполучливата, по думите му, Българо-швейцарска стратегия за съдействие, която стартира от 2010 година и завършва през актуалната година. Тя е изключително скъпа за нас освен с финансовата поддръжка, която е в размер на 72 млн. швейцарски франка, само че и с експертизата и опита, които се внасят в такива значими области като сигурност, господство на закона, непоклатимост на промените, битка против проведената престъпност, тероризма и корупцията, и най-много в областта на обществената интеграция и образованието, посочи Радев. Той подсети, че изключително значими са триумфите на двустранната стратегия в региона на дуалното образование, обхванало хиляди български възпитаници и голям брой учебни заведения и компании.

Президентът Радев анонсира и концепцията при идващ стадий на Българо-швейцарската стратегия да се мисли и за швейцарско-български център нововъведения в България, който да развива научни проучвания с поддръжката на Швейцария, тъй че младите ни учени, студенти и гении освен да идват в Швейцария, само че да могат да правят такива проучвания в България при подобаваща научна инфраструктура.

Разгледахме в елементи съотношението на плана за дуалното образование във финансово изражение по отношение на другите, на фона на 72 млн. швейцарски франка той е за малко над 3 млн. франка, а неговата успеваемост и значение са големи, сподели президентът Радев в отговор на въпрос. Искаме за идващия интервал, който ще работим да бъде внедрен в България, да разтеглим и финансовия дял и действителния обсег на системата за дуалното образование, както и да приказваме за привличане към този момент на университети и институти за висше обучение, уточни Румен Радев.

Двамата са разискали и районни проблеми като европейската вероятност на Западните Балкани, нуждата от единна европейска система за леговище. Радев дефинира мястото на днешните диалози - авиобазата " Мейринген ", като обвързвано със смисъла, което отдават двете страни за сигурността на общия им дом - Европа. Тук също има огромен капацитет да продължаваме съдействието ни в стратегии за продан на опит, взаимни учения, само че и в бъдещи взаимни планове в региона на отбранителната промишленост и просвета, уточни президентът Румен Радев. Българският държавен глава разяснява в отговор на въпрос, че е извънредно впечатлен от професионализма на хората, които служат в швейцарските Военновъздушни сили.

Обсъждахме и значима тематика - с цел да бъде България пълновръстен член на европейското семейство, продължаваме да водим битка против корупцията, сподели Радев, който благодари на швейцарската страна за готовността да продължим да си сътрудничим в разкриването на банковата загадка, изключително за лица в обсега на новия антикорупционен закон в България.

Не се учудвайте, че се срещаме на такова извънредно място, това е поклон към отличен авиатор и експерт - българския президент, бяхме горди да му покажем швейцарската войска, решението се появи непринудено, разяснява на конференцията президентът Ули Маурер мястото на днешните диалози. Той сподели, че контактите сред двете страни са извънредно интензивни, изключително политическият продан по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, с което България се e справила отлично. Отношенията ни са многообразни, в стопански проект биха могли да бъдат и по-активни, уточни Маурер, като добави, че са разговаряли по какъв метод тези връзки да се изразят в съответни планове. България демонстрира огромен интерес към нашата дуална система на професионално образование, има към този момент почнали планове, за които има предпочитание от българска страна да бъдат задълбочени, значима е опцията освен официално и административно да се поддържа връзка, а да имаме този персонален контакт, който имахме през днешния ден, сподели швейцарският президент. Той уточни, че политиката с Европейски Съюз също е била фокус на диалога.

От своя страна президентът Румен Радев дефинира днешните диалози като израз на взаимното доверие, неприкритост и прагматизъм - признак на връзките сред двете страни. Радев изрази убеденост, че визитата му и диалозите на високо политическо равнище през днешния ден ще дадат нов подтик във всички области от съвместен интерес. Двамата президенти са разискали и равнището на търговско-икономическите връзки и опциите за увеличение на стокообмена и швейцарските вложения в България. Особено при дребните и междинните предприятия, нововъведенията и развиването на технологиите и осведомителните и информационните технологии, добави Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР