За нас е много важно Турски поток да мине през

...
За нас е много важно Турски поток да мине през
Коментари Харесай

Калоян Паргов: За България са много важни Турски поток, АЕЦ "Белене" и Черно море да бъде зона на мир

За нас е доста значимо Турски поток да мине през България, да бъде построена АЕЦ " Белене " и Черно море да е зона на мир и сигурност. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов на Анатолий Карпов, народен представител от партията " Единна Русия ", заместник-председател на Комисията по интернационалните връзки на Руската Дума и член на Обществения съвет към президента на Руската федерация Владимир Путин, както и 12-и международен първенец по шахмат. Карпов гостува през днешния ден на Калоян Паргов в Градската организация на Българска социалистическа партия в София. Двамата разговаряха повече от час, а срещата им завърши с бърза партия шах, след което Анатолий Карпов остави своя подпис особено за Калоян Паргов върху шахматната дъска. На срещата участва и заместник-председателят на Градксия съвет на Българска социалистическа партия - София проф. Ваня Добрева.

" Разговорът ни беше другарски. Благодаря на Анатолий Карпов, че отдели време в балканската си обиколка да създадем тази среща в София. Обсъдихме разнообразни тематики, свързани най-много с това по какъв начин да създадем връзките сред България и Русия по-прагматични и взаимноизгодни, разяснява Калоян Паргов на брифинга след срещата. - За мен е голямо наслаждение и чест международният първенец по шахмат да ми гостува и да изиграем една бърза партия. Доволен съм, че Анатолий Карпов великодушно одобри за приключим реми. Мисля, че този знак на благосклонност би трябвало да го пренесем и развием на по-широка основа в връзките сред България и Русия. Това реми има алегорично значение ".

Калоян Паргов добави, че е удостоверил желанието и позицията на Българска социалистическа партия, а и освен на социалистическата партия, че Турски поток би трябвало да мине през България. " Заявих също, че АЕЦ " Белене " е значим план освен за нашата страна, само че и за района. И в действителност е неминуем план, разяснява още водачът на Българска социалистическа партия - София. - Изразих още една позиция, която от ден на ден ни вълнува, а точно, че Черно море би трябвало да бъде демилитаризирана зона, зона на мир и сигурност. Разбира се, потвърдих и нашата позиция, която Българска социалистическа партия отстоява още от 2014 година, за анулация на глобите против Русия. Много ми хареса по какъв начин Анатолий Карпов разказа обстановката - " до момента в който Европа е объркана и скована от тези наказания, Русия плаче, а Америка се смее ".



Лидерът на Българска социалистическа партия - София сподели също, че с Анатолий Карпов са разискали тематики и от региона на културата. " Обсъдихме една концепция на Градската организация на Българска социалистическа партия - София, която се опитваме от известно време да осъществяваме, а точно - по-отчетливо наличие в града ни на съветската просвета и изкуство. София има потребност от съветска книжарница, от съветско кино, от средище на съветската просвета, сподели Калоян Паргов. - Коментирахме също, че глобите не разрешават на учените и културните дейци от Русия и България да имат засилен продан на информация и добра връзка по европейската стратегия " Еразъм + ", а това е голяма загуба и за двете страни ".

Анатолий Карпов означи, че наложените наказания против Русия са сериозна спирачка за връзките и контактите с България. " Русия беше принудена да отговори с контрасанкции и това се отрази доста съществено на стокообмена сред двете страни, разяснява той. - Но като цяло - пред връзките сред Русия и България има доста огромни вероятности за развиване на съдействието, най-много в енергетиката. Освен това имаме и един доста огромен териториален общ интерес - Черно море. Много се надявам да възстановим морската връзка сред България и Русия. От няколко години в нашата страна на дневен ред е разискването по какъв начин да бъде пуснат още веднъж фериботът от Варна или Бургас до Русия. Това е от огромен съвместен интерес ".

Световният първенец по шахмат изрази страдание, че до момента в който България " маневрираше и спеше ", Турция пое самодейността за Турски поток. " Сега всичко зависи от България, съобщи той. - Ако България не желае да печели от преноса на газ към Западна Европа, ще се откри друго решение. Въпреки че България е най-бързото и най-разумно решение в тази обстановка ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР