За нас е изключително важно, че имаме възможност да тренираме

...
За нас е изключително важно, че имаме възможност да тренираме
Коментари Харесай

МО: Бойната група на НАТО в България потвърди постигнатите способности

„ За нас е извънредно значимо, че имаме опция да упражняваме взаимно в многонационална среда и това е бъдещето пред нашите армии. Подготовката на този стадий - при втората ротация на италианската бойна група, сподели опциите на формированието и отличното консолидиране на всички народи в състава на бойната група “. Това сподели командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов на заключителния стадий на тактическото обучение с бойни стрелби Сeleritate “ на многонационалната бойна група на НАТО в България. То се организира на образователен полигон „ Ново село “ за да бъдат доказани постигнатите цялостни оперативни качества на бойната група при осъществяване на мобилна отбранителна интервенция.

Командирът на многонационалната бойна група полковник Андреа Фратичели изрече признателност на българската стран а за семейството на формированието и на въоръжените сили за цялостната поддръжка.

„ Ние сме способни да си взаимодействаме , да работим дружно доста добре и да имаме цялостни оперативни качества, което демонстрира желанието на съдружниците в НАТО да бъдат тук и да имат подготвеност да реагират при положение на нужда “, сподели той.

В сертификационното обучение участваха над 500 военнослужещи с към 100 бойни машини и военна техника от състава на италианска и българска механизирани роти и гръцки, черногорски и македонски взводове. Съвместната подготовка в многонационална среда способства за повишението на груповите отбранителни качества и оперативната съгласуемост на съдружниците в Алианса.
 Бойната група на НАТО в България МО, пресцентър
Бойната група със страна хазаин България беше образувана на 1 март 2022 година В състава й с изключение на българско формирование от Сухопътните войски беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на Съединени американски щати. На 4 март 2022 година беше заявено постигането на първични оперативни качества.

На 17 октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова страна на бойната група в нашата страна. В състава на многонационалното формирование са включени над 900 военнослужещи от Италия, както и военни формирования от България, Съединени американски щати, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция.

Подготовката на бойната група включва взаимни тактико-строеви занятия и тактически учения с бойни стрелби. Постигането на цялостни оперативни качества от многонационалното формирование в България беше тествано и заявено по време учението „ Ответен удар “ през декември 2022 година
 Бойната група на НАТО в България МО, пресцентър
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР