За наркоманите обикновено се казва - сам си го направи,

...
За наркоманите обикновено се казва - сам си го направи,
Коментари Харесай

Няколко сценария за приобщаването на тийнейджъри към наркотиците

За наркоманите нормално се споделя - самичък си го направи, никой не го е карал принудително. Така ли е в действителност? Възрастта на първата приложимост приблизително е 12-13-14 години, а дали решението да се посегне към дрогата фактически е толкоз непринудено, както се приема?

Във възрастта на ръба сред детството и юношеството е относително елементарно да се притегли към опиатите дете, което още няма нито ясна визия какво са те, нито последствията, които носят. На процедура нито един наркозависим не е почнал с мисълта, че ще стане наркоман, че ще стане подвластен от тях, че ще страда и той, и околните му. Това, което движи нещата, е на първо място любознанието или желанието да се угоди на компанията или на човек, който харесват. Всички те стартират с концепцията, че или ще го създадат веднъж или могат да го прекратят, когато решат.

Ето няколко от сюжетите, по които дете може да попадне в пъкъла на опиатите.

Хвалби и злоба

Приятелите непрестанно разправят за един ваучър с по- огромни - нощес са прекарали ужасно, пробвали са " трева ". Веселили са се като в никакъв случай. Въображението на момчето, което не е било на този ваучър, добавя картината. То е любопитно и им завижда. Когато компанията се събира идващият път, той е с тях и пробва.

Приятелски шантаж

Компания от авторитетни за младежа другари му предлага да опита марихуаната, която те пушат. Тийнейджърът се колебае, в началото отхвърля. Подстрекават го, присмиват му се. Ако участва и симпатично момиче, отбраната му доста бързо пада. Той пробва.
До 11-12 година пада възрастта, на която деца опитват с опиати
Все по-малки на възраст деца стартират да опитват с разнообразни наркотични субстанции, а до навършване на пълноправие към този момент имат нервоп...
Прочети повече
В пияната мъгла

Каквито и задръжки да има един младеж, момче или момиче, по отношение на опиатите, след използването на алкохол те много бързо олекват. Дори и без какъвто и да е напън от близките, той е податлив да опита.

Любовен шантаж

Момчето, в което е влюбено момичето, използва опиати. Предлага и, тя в началото отхвърля, само че той и дава да разбере, че това е методът да бъдат дружно. Защитата и е напълно уязвима и елементарно може да бъде сломена.

Спасяване на обичания
Най-голямото наказване е вярата
" Най-голямото наказване е вярата ". Това го споделя Радост Пелтекова, споделя го пред постройката на съда в Пловдив, до момента в който чака да чуе прис...
Прочети повече
Момичетата в тийнейджърска възраст нерядко се оказват жертви на опиата тъкмо тогава, когато се пробват да " спасят " момчето, в което са влюбени. Борят се с неговата приложимост, увещават го, спорят, когато той твърди, че не може да спре. Започват тъкмо с концепцията, че ще му покажат по какъв начин се стопира. И много постоянно става по този начин, че те затъват по-бързо и по-дълбоко от него. Момичетата по-бързо развиват взаимозависимост от момчетата.

Милозливият другар

Любовните драми в тийнейджърската възраст са ярки. Приятел предлага на момче, което се е разделило с обичаното момиче и страда, " да се надруса и да не помни ". То се надрусва и не помни. До идващия път. Докато стане подвластен.

Грижовната мама

Прекаленото погазване с медикаменти с мотив и без мотив на детето от грижовната майка основава у него предразположеност към приложимост. Това се явява тип въведения към безкритичното приемане на непознатото хапче, което може да се окаже синтетична дрога.
Пандемията тласка повече хора към използването на дрога
Пандемията от ковид тласка повече хора към използването на опиати, като и противозаконното развъждане също може да получи подтик, за...
Прочети повече
Има и още сюжети, по които едно дете може да бъде привлечено към опиатите - все по този начин сякаш непринудено, само че на процедура след немалка психическа обработка. Всичко това са житейски обстановки, през които множеството хора минават на тая възраст.  Отговорните родители се тревожат, и с право. Готова рецепта няма. Но когато си дадем сметка, че първата приложимост най- постоянно задоволява или любознание, или принизено самочувствие, можем да създадем нещо. Да осведомяваме детето съществено и без пресиления какво тъкмо съставляват опиатите и какво предизвикват. Това не става " с гръм и тропот ", употребява се всеки повод- филм, действителна обстановка при познати, медийна обява. Разговаря се почтено и намерено по тематиката. Изключително значимо е детето да получи твърдо обръщение за наркотиците- те са рискови, те са нездравословни, те унищожават живота, ние нямаме нищо общо с тях и сме срещу тях. А не уклончиви самопризнания, че виж какво, една цигара марихуана отвреме в точния момент няма какво толкоз да направи...Колкото и родителите да считат, че детето към този момент излиза отвън тяхното въздействие и приятелите му са по- значими, посланието " Не " е значимо да стигне до него. Нещо повече- пазарът на дрога от дълго време се отдалечи от забележимите белези- спринцовки, кръв, нещо, което очевидно е опиат. Веществото, което може да трансформира детето ви в зомби, може да е симпатично розово хапче или почтена лепенка с картинка. Предупредете го за тия рискове.

А с цел да не става жертва на ниско самочувствие, детето би трябвало да получи самопризнание в фамилията си, да знае, че е значимо за околните си, че е значимо и за себе си. Така по- мъчно ще бъде съборена отбраната.

Разговаряйте с детето си. Следете другарската му среда- измененията в нея нормално са сигнал. Обръщайте внимание на измененията в режима му. Дали не е прекомерно интензивно, дали не спи прекомерно доста, дали не отслабва без причина, дали не търси прекомерно доста сладки неща, дали държанието му не се трансформира...Характерна за синтетичната дрога, която сега е настояща, е агресивността. Важно е да се знае, че тестванията за опиати, които се продават в аптеките, не " ловят " дизайнерските дроги.   

Възрастта е прекомерно сложна и без опиати, по тази причина някои промени минават неусетно. Докато не стане прекомерно късно.

П.С. Имайте поради, че у нас няма къде да лекувате младежи, потърпевши от опиати. Синтетичните дроги предизвикват психотични епизоди, сходни на шизофрения. Непълнолетни в такова положение би трябвало да получат квалифицирана психиатрична помощ в заведение. На процедура няма къде да се лекуват и всичко остава като тежест на фамилията.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР