За напрежение между България и Австралия заради грешно интерпретирани думи

...
За напрежение между България и Австралия заради грешно интерпретирани думи
Коментари Харесай

Напрежение между България и Австралия по случая Полфрийман

За напрежение сред България и Австралия поради неверно интерпретирани думи на посланик по случая " Полфрийман " от българското правосъдно министерство пишат през днешния ден " The Sidney Morning Herald " и ABC.
Според австралийското външно министерство след среща сред министърa на правораздаването Данаил Кирилов и aвстралийския посланик Джон Филп на 8 октомври са били публикувани манипулативни известия до медиите у нас, в които не са отразени терзанията на дипломата. В известие на пресцентъра на правосъдното министерство ръководещият австралийското посолство в Атина е представен да споделя: " Австралийската страна е наясно, че и сега всичко се развива съгласно българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството ".
Според представител на австралийското външно министерство, представен от " The Sidney Morning Herald " и ABC, Филпс не е споделил това, а в противен случай - показал е " голям брой терзания ", които има страната, в това число и " опасения за външен напън за изхода от делото ".
Според австралийското министерство изявлението на Филп е продължение на позицията на външния министър Марис Пейн, която съобщи преди седмица, че има " неюридически аргументи " Полфрийман да бъде държан в пандиза. В изказването си представителят на австралийското външно министерство е показва, че Филп е повдигнал пред българския министър на правораздаването Данаил Кирилов въпроси за основанията за задържането на Полфрийман.
Дори малко по-късно след срещата на двамата, министърът на правораздаването разяснява, че диалогът им се въртял главно към документите за идентичност на Джок Полфрийман. Actualno.com тогава цитира министър Кирилов, съгласно който " категорично посланикът на Австралия съобщи, че са издадени персонални документи на Джок Полфрийман, само че те ще му бъдат дадени едвам откакто приключат всички съдопроизводствени дейности в България ". Той сподели още, че посланикът декларирал, " че няма подозрения в българското законодателство и в дейностите на затворническата администрация и уточни че обратно във времето е имало учредения да се схване, че Джок Полфрийман е получавал подпомагане от основна дирекция " Изпълняване на наказванията ". Кирилов посочи и, че става въпрос за времето на изтърпяване на присъдата до този миг.
В момента Полфрийман се намира в центъра за бежанци в Бусманци, чака присъдата на Върховен касационен съд по върнатото дело по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров и ще апелира възбраната да напуща страната. Припомняме, че съгласно Софийския градски съд е юридически парадокс Полфрийман да има възбрана, тъй като тя е наложена с влизането в действие на присъдата, а откакто към този момент е пуснат предварително, то възбраната отпада. Външният ни министър призна, че се е срещнала с австралийската си колежка Марис Пейн по време на последната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации и, че не е правилно, че има дипломатическо напрежение с Канбера. Предполагам, че Полфрийман има паспорт, Австралия го издава, не България, сподели Екатерина Захариева. От правосъдното министерство към момента няма коментар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР