За момента системата ни не работи заради големият наплив от

...
За момента системата ни не работи заради големият наплив от
Коментари Харесай

Джипитата: Невъзможно е да изписваме безплатни ковид лекарства веднага

" За момента системата ни не работи поради огромният напор от хора, които желаят, които идват за ваксина, не мога даже другите си предписания да изписвам, въобще не съм пробвала дали мога да издавам тези предписания за Covid, имаме огромен механически проблем ", сподели по БНР  доктор Силвия Стефанова, персонален доктор от Дупница.

Напомняме, че от през днешния ден общопрактикуващите лекари могат също за изписват. Те се поемат от НЗОК.

" Въпросите остават. Защото ние за тази активност не сме подписали подобен анекс. Така се вземат решение всички наши действия - с анекс и тази активност до момента ни беше неразрешена. С едно изявление пред медия въпросите не се вземат решение.

Според мен би трябвало да се изготви и подпише анекс за това да изписваме тези медикаменти по.

Искам да запитвам обаче шефа на НЗОК и на министъра на опазването на здравето. Дали ние ще изписваме тези лекарства по рекомендация на Covid зоните, или ние ще решаваме коя терапия да назначим? На този въпрос очаквам отговор ", съобщи доктор Стефанова.

По думите на доктор Стефанова и описът с тези лекарства е извънредно непълен. Там са единствено три групи лекарства, част от тях инжекционни форми, които не могат да се ползват в домашни условия. Списъкът е недомислен и изработен очевидно от хора, които от дълго време не практикуват медицина.

Отново по БНР доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област сподели, че няма възможност издаването на безвъзмездни предписания за медикаменти против ковид да стане незабавно.

И той счита, че концепцията занапред би трябвало да се дооформя с нормативни елементи и да се подложи на разискване, последвано от договаряния с НЗОК. След това би трябвало да се договаря с касата настрана за всички детайлности. Една от тях е, че отдалеченият достъп до лекаря би трябвало да бъде обезщетен.

Процедурата се обрисува дълга, изясни доктор Сотиров.

" Джипитата не са подчинени на НЗОК и тя не може да ни заповядва по какъв начин да действаме, по тази причина са нужни договаряния. Това не значи, че може да се случи през днешния ден, би лишило в най- положителния случай от две до четири седмици. Няма смисъл пациентите да ни търсят от през днешния ден ", безапелационен бе той.

Освен това от услугата може да се възползват единствено здравноосигурените.

" Неосигурените, не искащи да заплащат осигуровки, одобряваме че са се отказали от регламентираната здравна услуга и би трябвало да си заплащат процедурите, безвъзмездни за останалите " - счита браншовият ръководител.

Лекарствата, които могат да се изписват от персоналните лекари по новия метод, ще са единствено тези, които има смисъл да се издават за това заболяване.

Според доктор Костадин Сотиров наложителната имунизация на избрани групи и класи не е дискриминация, както в детайли е записано в скорошното решение на европейския съд по правата на индивида.

" Това е допустимо най-компетентният орган. Тези условия не нарушават гражданските им права. Все нещо би трябвало да работи мотивиращо, с цел да се предприеме тази стъпка ", уверен е доктор Сотиров.

Припомняме, че в петък Надзорния съвет на Здравната каса реши безплатните предписания за медикаменти за заболели от ковид, към този момент да се изписват и от персоналните лекари. До този миг това можеше да стане единствено в Covid зоните.  Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват от безплатните медикаменти за лекуване на пациенти с Covid-19 най-рано в понеделник, направи ангажимента тогава заместител здравният министър Александър Златанов след изключително съвещание на съвета.

„ Хората с потвърден Covid ще имат правото, с изключение на да получат рецепта от Covid зоната, както беше до момента, ще могат да получат същата и от общопрактикуващите лекари “, сподели в петък той.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР