За момента не е необходимо налагането на вечерен час в

...
За момента не е необходимо налагането на вечерен час в
Коментари Харесай

Д-р Данчо Пенчев, РЗИ-София: По-консервативни сме в мерките - КПП-тата не бяха ефективни, няма да има и вечерен час

За момента не е належащо налагането на вечерен час в София. Това съобщи пред доктор Данчо Пенчев, шеф на РЗИ-София, откакто през вчерашния ден стана ясно, че се обмисля стягане на ограниченията поради увеличените случаи на болни и натиска върху столичните лечебни заведения.

От началото на годината на територията на София - област има 21 018 позитивни случаи, като 9730 са новите единствено от 1 март. 385 са умрелите от 1 януари насам, като в последните 15 дни броят им е 97. Заразените медицински чиновници за последните 15 дни са 163. Броят на контактните деца в детските градини и ясли е 2957, а на учениците 4131.

Изправени сме пред обстановката от края на октомври и началото на ноември предходната година, само че тук нещата се развиват по-бързо. Много е съществено ситуацията, безапелационен е доктор Пенчев.

Трябва да се направи деликатна оценка на опциите на всяка една болница като леглова база, конструкция, личен състав, по тази причина РЗИ-София подходи самостоятелно към всяко едно лечебно заведение. Натискът е доста сериозен, динамичността е доста огромна, тъй като се хоспитализират както хора, докарани с коли за спешна помощ на Спешна помощ, по този начин и лица, които доближават на личен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари, добави доктор Пенчев.

Това, което столичната РЗИ предлага като ограничения за ограничение на разпространяването е: затваряне на молове, търговски центрове, фитнеси, заведения за 14 дни, като това да стартира от събота (20 март) сутринта; също така - стопират се детски градини и ясли, учебни заведения, извънкласни форми; не разрешават се всички културни мероприятия - театри, опери, кина.

Предложенията са съответни, ясни, влизат в избран миг и са за несъмнено време, следим деликатно обстановката. Ние имаме голямото предпочитание като с вълшебна пръчка да спрем вируса, само че за жалост той намира нови форми, акцентира доктор Пенчев.

Анализирайки обстановката констатирахме, че пунктовете на изходите и входовете на градовете не дадоха нужния резултат и сме по-консервативни в рестриктивните ограничения, добави той.

На въпрос по отношение на зелените коридори за извършване на покупки на възрастните хора в огромните хранителни вериги, доктор Пенчев съобщи: " Имаше един интервал на неглижиране на тази мярка, само че тя продължава да работи и ще продължи да работи, тъй че зелените коридори остават ".

За фризьорски салони не сме предложили възбрана, за казина и танцови школи - да, сподели той в отговор на зрителски въпрос.

В столичните лечебни заведения детски коронавирус отделения има в " Пирогов ", " Света Анна ", Педиатричната болница. Има и неонатологични кревати за новородени, тъй като има значително родилки с ковид, добави шефът на РЗИ-София.

По въпроса за обстановката с имунизациите, доктор Пенчев изясни, че в четвъртък се чака формалното мнение на ЕМА за препарата на " Астра Зенека ". В понеделник в България са пристигнали 21060 ваксини на " Пфайзер ", а в петък чакаме първата доставка от общо 85 000 дози на " Модерна ", които би трябвало да се доставят до края на месец март.

Има инфектирани с COVID-19 сред първа и втора игла, след втората игла има позитивни случаи, само че те са безсимптомни, добави доктор Пенчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР