За момента липсват конкретно обявени мерки за прокарването на амбициозната

...
За момента липсват конкретно обявени мерки за прокарването на амбициозната
Коментари Харесай

Експерт: Жп линията Пловдив-Свиленград е за 160 км/ч, но няма влакове за нея

За момента липсват съответно оповестени ограничения за прокарването на амбициозната инфраструктурна стратегия на държавното управление. Трябва да се изготви тактиката на България като директна страна и въз основата на това да се дефинират предпочитаните планове, а София би трябвало да работи дружно със прилежащите си страни, с цел да може тези планове да са част от по-голямата европейска транспортна мрежа. Това коментира Петър Мутафчиев, ръководител на Форум за балкански превоз и инфраструктура и някогашен министър на превоза, в ефира на предаването.

Правителството разгласи тази седмица стратегия за 12 милиарда лева за довършването на Автомагистрала " Хемус “, " Струма “ и " Черно море “, нови четири или пет моста на р. Дунав, два или три тунела под Стара планина. Програмата ще бъде предшествана от разбор какво е реалистично да се построи.

" Правителството би трябвало да приготви сериозна капиталова стратегия за цялата транспортна система – приказва се за автомагистрали, само че не чуваме за нито един от ЖП плановете, които са приоритет и за България и за Европейския съюз. “

Инфраструктурата е значима, само че тя е част от транспортната система, която би трябвало да бъде дейно уравновесена, сподели Мутафчиев.

Необходимо е да се обърне внимание на железопътния превоз – поради неговата значимост освен за България, само че и за Европейски Съюз – само че освен като пътища, а и като преносим състав.

Скорости до 160 км/ч по железопътни линии в България – какъвто план разгласи Европейската комисия за значимите линии в континента – са вероятни и са били залегнали в съглашение на балканските страни. " За страдание след 2011 година работата по това съглашение спря. “

България има линия за 160 км/ч сред Пловдив и Свиленград от близо 7 години, само че няма трен, който да се движи по нея, подсети Мутафчиев.

" НКЖИ е задължена да поддържа линията, само че няма транспорт, който да заплаща за услугите... Това е част от политиката, където би трябвало да се балансират проблемите. “

Държавата би трябвало да има и добра концепция по какъв начин и по кое време ще финансира тези планове, с цел да не заплащат данъкоплатците сметката за тези планове, сподели Мутафчиев и даде за образец изпуснатите благоприятни условия за финансиране на Автомагистрала " Хемус “, откакто държавното управление през 2012 година не е съумяло да отбрани значимостта на пристанище Варна пред Европейски Съюз.

България би трябвало да работи дружно със своите съседи за сходни огромни планове, счита Мутафчиев. Заедно с Турция и Румъния план като Автомагистрала " Черно море “ може да е доста повече от скоростен път сред Бургас и Варна, а и открива благоприятни условия за разнообразни способи на финансиране отвън чисто държавното. По сходен метод връзката сред Автомагистрала " Струма “ и Автомагистрала " Тракия “ – планът за автомагистрала " Рила “ – би трябвало да включва и Северна Македония.

Ако има нужда за увеличение на връзките сред България и Румъния, построяването на нови мостове през р. Дунав– или други способи на превоз – е добра концепция, изключително в случай че се свързва с транспортната връзка север – юг в Европа. Но това би трябвало да включва и възстановяване на свързващата пътна инфраструктура, счита Мутафчиев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР