За мнозинството от българите сенчестата икономика не е нещо осъдително,

...
За мнозинството от българите сенчестата икономика не е нещо осъдително,
Коментари Харесай

Икономиката в сянка – най-бързият начин за изкарване на пари за над 65% от българите

За болшинството от българите сенчестата стопанска система не е нещо неоправдателно, а по-скоро налична опция за елементарно припечелване, демонстрират данни от ново проучване, показано през днешния ден от екип на Българска академия на науките. Над 1000 души над 15-годишна възраст са били интервюирани по научноизследователския план " Икономиката в сянка - осъзнавано и добре замаскирано нарушение на законодателството и обществените правила. "

Общо 65,2 % от участвалите в проучването счита, че стопанската система в сянка е най-бързият метод да се изкарат повече пари. Само 36 % от интервюираните споделят, че сенчестата стопанска система е тежко морално закононарушение , сочат данните от изследването

56,9 на 100 от интервюираните декларират, че за нищо на света не биха погазили закон, даже и да са наясно, че от това могат да имат материална изгода, заяви проф. Емилия Ченгелова от екипа от Института за проучване на обществата и знанието в Българска академия на науките, направил изследването. 65 на 100 от участвалите в проучването споделят, че всички закони би трябвало да се съблюдават. Само 31,9 % обаче имат вяра, че множеството закони са добре написани и са изцяло използвани за действителния живот. Като цяло може да се заключи, че българинът става все по-критичен към качеството на законодателството, разяснява проф. Ченгелова.
Колкото по-висока е просветителната степен на българите, толкоз в по-голяма степен те са склонни да съблюдават законодателството, открива още проучването. Хората с по-ниско обучение доста повече са сериозно настроени и си разрешават да не съблюдават законодателството. Младите хора - изключително тези до 25 години, са най-критично настроени към законодателството и в най-малка степен са склонни да го съблюдават, изясни проф. Емилия Ченгелова.

Но, всички тези нюанси не се отразяват в особена степен на огромната картина, която демонстрира, че 81% от българите са закрепени към гонене на материалното и на персонални материални изгоди, и не се интересуват от идеални и висши цели , обобщиха откривателите.

Най-често публикуваната сива процедура у нас е работещи на трудов контракт да се съгласяват бъдат наети на по-ниска заплата и да бъдат обезпечавани на по-ниска сума,  като в подмяна получават " на ръка в допълнение необлагаеми пари ", съобщи проф. Емилия Ченгелова. Вече има наклонност работата, напълно без контракти да понижава, само че при 30-40 % от работодателите е публикувана практиката да дават пари на ръка на своите служащи, отвън трудовите им контракти, уточни още тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР