За мнозина е трудно да си представят празници и парти

...
За мнозина е трудно да си представят празници и парти
Коментари Харесай

Поколението Z: Защо младите пият по-малко алкохол

За мнозина е мъчно да си показват празници и празненство без алкохол. Но младежите, родени в интервала 1997 - 2012 година, избират да използват по-малки количества алкохол, написа Deutsche Welle.

Поколението Z, известно още и като Zoomers (хората, родени сред 1997 и 2012 година), статистически понижава потреблението на алкохол. Свидетели ли сме на нова наклонност измежду днешните младежи, която последователно води към изтрезнял метод на живот?

Отговорът гласи " да " - най-малко по този начин споделя статистиката. Консумацията на огромни количества алкохол на празненство, т.е. от пет напитки нагоре, понижава от 2004 година насам, сочат данните на Федералния център за здравно обучение (BZgA). Проучване измежду младежите в Германия на възраст сред 12 и 25 години демонстрира, че използването на алкохол в тази възрастова група понижава - в това число като дълготрайна наклонност.

Така да вземем за пример в случай че през 2004 година цели 21 % от подрастващите на възраст от 12 до 17 години са пили алкохол най-малко един път в седмицата, през 2021 година техният дял е понижен до под 9 на 100. По-малко алкохол употребяват също и младежите от 18 до 25 години - от 44% през 2004 на 32% през 2021.

Страхът от загуба на самоконтрол

" Ако не можеш да бъдеш занимателен и без алкохол или да бъдеш себе си, значи нещо не е наред ", споделя през организация ДПА 21-годишната Зерин от Берлин. Докато доста от хората на трийсет и повече години са склонни да злоупотребяват с алкохола, тези от поколението Z се пробват да заобикалят запоите.

" Една от главните аргументи за това е страхът от загуба на самоконтрол ", споделя социологът Хайно Щьовер от Института за проучване на зависимостта към Франкфуртския университет за приложни науки. Той счита, че точно контролът над личното държание дефинира всекидневието на множеството младежи, изключително що се отнася до държанието им в обществените мрежи. Така да вземем за пример едно повърхностно или погрешно дефинирано известие в Уотсап може да сътвори проблеми или даже да унищожи другарство или по-емоционална връзка.

Социалните медии образуват държанието

Това се отнася и за метода, по който младежите се показват в другите обществени мрежи - Инстаграм, Facebook или Ютюб. Ако се появят фотоси с алкохолни питиета, те са деликатно подбрани, с цел да дават отговор на положителния жанр. " Да можеш да пиеш красиво и да го показваш може да се съпостави да вземем за пример с това да обработваш фотосите си с фотошоп ", споделя шеговито Щьовер. Самоусъвършенстването и представянето са доста значими добити умения за младежите от поколението Z, твърди той.

С други думи - неугледният външен тип и нетрезвото положение са рискови за потребителите на обществените мрежи. Зерин от Берлин да вземем за пример счита, че доста хора пият, с цел да се провиснал и да добият храброст на обществени места. Тя поучава да се работи върху самочувствието, вместо това да става изкуствено благодарение на алкохол.

Пандемията промени младите?

Промени ли пандемията от COVID-19 обществения живот на младежите? Психоложката Паулине Щокман споделя, че противопандемичните ограничавания неизбежно са довели до усилване на онлайн интензивностите на младежите. Именно обществените медии понижиха изолацията, само че пък въпреки това изостриха други аспекти от живота на младите - да вземем за пример отношението им към външния тип и стила на държание.

Психоложката счита, че аргументите за въздържанието от алкохол при поколението Z са потребността на младежите да се грижат повече за себе си и желанието им за смяна на откритите обичаи. " Освен това днешното плуралистично общество предлага повече форми на себеизразяване ", прибавя социологът Хайно Щьовер. " В едно мултикултурно общество все по-често се следи наклонността за присмиване на хората, употребяващи алкохол ", споделя той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР