За много от нас комуникацията може да много объркващ процес,

...
За много от нас комуникацията може да много объркващ процес,
Коментари Харесай

В сивата зона

За доста от нас връзката може да доста замайващ развой, изключително във време като сегашното. Това е и една от аргументите доста компании да влагат в обучение за обществени (меки) умения и дейно другарство.

Скорошно прочуване на McKinsey откри, че „ 87% от ръководителите на компании в Съединени американски щати регистрират пропуски в уменията на своите чиновници, само че по-малко от половината споделят, че знаят по какъв начин да адресират този проблем “

Комуникацията рядко е черна или бяла – съществуват толкоз доста сиви зони, че ни се желае да разполагаме с някаква универсална формула за дейно другарство. Вместо да се обезсърчавате от предизвикателната задача да научите всички похвати и тактики в изкуството на връзката, фокусирайте вниманието си върху три основи казуса, които спъват ефикасното другарство и чието разрешаване може да ви направи по-добри комуникатори.

Не сте в действителност готови

Един от най-големите проблеми в връзката е неналичието на подготовка. Най-честата неточност, която вършат моите клиенти, е да не си задават най-важният въпрос преди среща или изнасяне на презентация: Защо публиката е пристигнала и какво желае да чуе?

Твърде постоянно ние се фокусираме най-вече върху себе си. Все отново, когато имаме идно или среща с екипа е обикновено да мислим за това какво желаеме да кажем и какви резултати чакаме. Макар че това е изцяло естествено държание, то не верният метод за спечелването на публиката.

Когато мислите първо за вашата публика, вие подобрявате възможностите си да я впечатлите. За това би трябвало да се запитате: Какви са тематиките, по които те желаят да чуят коментар? Защо въобще са пристигнали на тази среща/презентация? Какво ще завоюват от нея?

Започнете с маркирането на тематики, които публиката чака да адресирате. След това ги сравнете с нещата, за които вие желаете да говорите, и преценете дали има пресечни точки. Може би сте на съвещание с висшият мениджмънт, който чака от вас положителни вести за значим план. Ако той е бил приключен в точния момент, то това е опорна точка, върху която да се облегнете. Ако екипът ви има потребност от още време, то може да кажете нещо от рода на: „ Всички се надявахме, че планът ще бъде приключен до момента, само че поради някой непредвидени условия имаме нов краен период “. Ако визиите нещата от тяхната вероятност и въпреки всичко акцентирате върху това, което те желаят да чуят, ще подобрите резултатите от вашата връзка.

Не предоставяте верният размер елементи

Когато мислите за вашата аудитория, би трябвало да вземете поради и йерархията. Има разлика в това да говорите с вашия екип и с основният изпълнителен шеф на компанията.

За да илюстрирам тази разлика аз обичам да давам следния образец:

Когато говорите с вашите чиновници, те желаят да схванат по какъв начин сте стигнали до решението на даден проблем. Те желаят да знаят за какво сте подхванали дейностите, които сте счели за подобаващи. Те желаят да видят вашата работа, тъй като това може да им помогне с ежедневните им задания.

Когато говорите с по-висшестоящ управител или шеф, нямате време да обяснявате какъв е бил целия ви развой на деяние. Тези хора желаят да чуят какво решение е било взето и какъв е крайният резултат. Ако те имат някакъв въпрос за това по какъв начин сте стигнали до взимането на това решение, ще ви го зададат.

Преди време имах клиент, който всеки четвъртък е давал  отчет на изпълнителния шеф на компанията, в която работи. Двамата са имали 15-минутни срещи, които обаче съвсем постоянно продължавали по-дълго, защото клиентът ми всякога е имало възприятието, че не е споделил с шефа си нужната информация. След като определихме кои са значимите тематики, които шефът чака да бъдат адресирани, ние успяхме да понижим времето, нужно за тези доклади, на 7 минути. Може да се каже, че шефът беше доста удовлетворен от тази смяна.

Нямате дневен ред

Някои хора могат да бъдат ефикасни комуникатори, даже когато импровизират. При множеството от нас обаче тези опити водят до цялостни произшествия. Защо да рискувате когато можете да контролирате посланието “

Можете да създавате сюжети за вашите презентации, само че аз не го предлагам. Една от аргументите да избягвате строго дефинираните сюжети е, че те могат да ви накарат да мислите за съответни думи, а не за хрумвания. Ако забравите до каква степен тъкмо сте стигнали или пък някой ви прекъсне с въпрос, доста мъчно можете да се върнете към сюжета. Гъвкавостта е основна.

За това е по-добре да имате дневен ред, който да ви оказва помощ да скачате от концепция на концепция. Достатъчно е да имате няколко точки, било то маркирани в презентацията или непокътнати в мозъка ви, към които да се обръщате, когато имате потребност от ориентировка.

...................

Ванеса Ваш , създател и притежател на On Point Speaking, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР