За много нерешени проблеми споделиха на среща с вицепрезидента Илияна

...
За много нерешени проблеми споделиха на среща с вицепрезидента Илияна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът в Охрид: Очакваме конкретни решения на проблемите на македонските българи

За доста нерешени проблеми споделиха на среща с вицепрезидента Илияна Йотова наши сънародници в Охрид. Йотова беше посетител на откриването на осведомителния център на Сдружение за приемливост и съдействие " Хоризонти ". Председателят му Люпчо Куртелов е потомък на братя Миладинови. На сдружението Илияна Йотова подари икона на св. Иван Рилски, българска класика и алманах с песните на Миладинови.

" Македонските българи имат гаранция за своята отбрана в лицето на българската страна. Споделят, че такава твърда поддръжка усещат за първи път от доста години насам ", съобщи вицепрезидентът пред български и северномакедонски медии.

Дискриминация на работното място единствено тъй като си от български генезис и се самоопределяш като българин - това е най-често срещаният проблем, пред който са изправени нашите сънародници.

" Тревожни неща научихме за преброяването - северномакедонските управляващи са претендирали български документи. Това условие не е било предявявано към други етнически групи ", уточни Илияна Йотова. Тя още веднъж повтори българската позиция, че се чакат гаранции за правата на македонските българи, като най-сигурната гаранция е вписването им в Конституцията на Република Северна Македония.

В отговор на въпрос на северномакедонски медии вицепрезидентът съобщи, че България чака ясни резултати, записани в Договора за добросъседство. " Очакваме смяна на избрани текстове в учебниците. Очакваме разкриването на архивите, на гоненията на хора поради българското им съзнание. Недопустимо е в 21 век поругаването на монументи единствено тъй като са на българи ", акцентира Йотова, като даде съответни образци, споделени й при срещите с нашите сънародници. Един от тях - неколкократно разрушена надгробна плоча на български офицер, взел участие в освобождението на тези земи през 1903 година

Запитана от северномакедонски публицист за признаването на македонско малцинство в България, вицепрезидентът го прикани да прочете българската Конституция, в която няма малцинства, и акцентира, че решението на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург не е за признание на македонско малцинство в България.

В Охрид Илияна Йотова посети Дневен център за деца с аутизъм, финансиран от българското държавно управление като част от програмата на Министерство на външните работи „ Българска помощ за развиване ". Йотова подари занимателни материали за децата.

По-рано вицепрезидентът отдаде респект пред паметника на 15-те починали български туристи на потъналия транспортен съд " Илинден " през 2009 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР