За много компании проблемите на техните конкуренти биха били повод

...
За много компании проблемите на техните конкуренти биха били повод
Коментари Харесай

„Росатом“ преодолява проблемите на атомния отрасъл

За доста компании проблемите на техните съперници биха били мотив за празнуване. Но за съветския нуклеарен конгломерат „ Росатом “ скорошните проблеми на съперниците им Westinghouse, Areva и КЕРСО в противен случай провокираха безпокойствие, написа в собствен разбор на страниците на Financial Times анализаторът Хенри Фои.

Проблемите, с които се сблъскаха тези компании, отразяват опасност от по-мащабен темперамент за атомния бранш, произлизаща от страна на възобновимите и други източници на сила, означи Кирил Комаров, първи заместник-генерален шеф на „ Росатом “, разяснявайки амбициозните проекти на компанията, която понастоящем интензивно уголемява своя бизнес.

„ Това не е толкоз проблем на обособените компании, колкото е проблем на целия бранш “ – сподели Комаров. „ В момента конкуренцията не е сред обособените играчи в атомния бранш. За да достигнем до рационално, стопански обосновано решение, ние се конкурираме с въглища, с газ, с възобновими източници на сила “.

На нуклеарния бранш въздействат отрицателно също нарастването на разноските за нуклеарни технологии от последващо потомство и понижаване на количеството нови поръчки, частично поради нарастването на конкуренцията с възобновимите и други различни източници на сила.

Японската компания Toshiba се отхвърли от интернационалните си планове откакто финансовите загуби на нейното поделение Westinghouse доближиха 6,3 милиарда $, френската Areva затъна в задължения и претърпява дълготрайно преструктуриране след държавна рекапитализация, а новият президент на Южна Корея даде обещание да се откаже от нуклеарната енергетика, което се оказа удар за държавната компания КЕРСО.

„ Основният проблем за цялата нуклеарна индустрия е отсъствието на доверие “ – изясни Комаров. „ Неуспехите на обособените компании, с който и да е план, се отразяват отрицателно на всички... и точно по тази причина ние не можем да кажем, че сме щастливи от протичащото се с Аreva и Westinghouse “.

Много анализатори считат още, че конгломератът „ Росатом “, обхващащ всички сфери на нуклеарната енергетика, извлича полза от усложняващата се спешна обстановка, изключително като се вземат поради неговите упоритости. Компанията ще осъществя 42 плана за атомни централи в 12 страни, в това число в членките на Европейски Съюз Финландия и Унгария. Държавната корпорация започва в употреба 10 енергоблока за последното десетилетие и има задгранични поръчки за идващите 10 години за сума надхвърляща 133 милиарда щатски $, без да се регистрира бизнеса на компанията в Русия. Тези обстоятелства оказват огромно въздействие на прогнозите на Международната енергийна организация (IAE) за тройното нарастване на енергийната нуклеарна мощ до 2060 година

„ Росатом “ постоянно е сравнявана с държавно министерство. Компанията има огромно въздействие в Москва, спрямо нефтогазовите колоси „ Роснефт “ и „ Газпром “. Въпреки че „ Росатом “ постоянно акцентира, че е отвън политиката, промишленото въздействие на компанията оказва помощ на Кремъл. През декември 2015 година в Турция бе спряна работата по плана за строителство на четирите реактора с обща стойност 22 милиарда щатски $ откакто турските военно-въздушни сили смъкнаха съветски изтребител. Но скоро след стоплянето на връзките през 2016 година работата бе обновена. Наскоро „ Росатом “ подписа авансово съглашение за продажбата на турски вложители на 49% дял от плана.

„ Росатом “ строи още електроцентрали в Беларус, Индия, Иран, Китай и Бангладеш, както и осем обекта в Русия. Бяха подписани съглашения за планове в Египет, Нигерия, Йордания и Армения.

Обаче не всички се радват от увеличеното въздействие на „ Росатом “. Така ролята на съветската корпорация в качеството й на собственик на 34% от акциите, източник на финансиране и снабдител на нуклеарно гориво на финландската АЕЦ „ Ханхивики “ 1 съвсем аргументи събарянето на държавното управление на Финландия през 2014 година, когато партията на „ зелените “ напусна предходната ръководеща коалиция в символ на митинг.

Поради опасенията на Брюксел за съветското въздействие върху източната част от блока на Европейски Съюз, на Съюза му трябваха три години, с цел да утвърди строителството на АЕЦ „ Пакш “ 2, която се финансира и строи от „ Росатом “.

„ Росатом “ несъмнено се пробва да организира експанзионистична политика... И това основава опасения в някои страни и компании от Евросъюза, откогато „ Росатом “ се управлява от Кремъл. Той е изцяло лишен от бистрота “, разяснява Пол Дорфман, професор в Енергийния институт на Университетския лицей в Лондон. „ Росатом “ дава обещание доста, само че може и да не донесе този „ нуклеарен Ренесанс “, както наподобява “, прибавя той.

Но, отчитайки проблемите на западните съперници и внезапната промяна на тактиката в Сеул, някои анализатори в областта на атомната енергетика приказват, че единствено групата, следена от държавната компания в Китай има мащаб, задоволителен да се конкурира с „ Росатом “.

„ Такава опция съществува, и тя единствено ще става по-голяма, в случай че решението на корейското държавно управление сложи под опасност КЕРСО (Корейската корпорация за електроенергия), споделя Тим Йео, ръководител на профилната група „ New Nuclear Watch Europe “. „ Ако това се случи, пазарът ще бъде открит за международната доминация на Русия и Китай “.

„ Росатом “ към този момент сполучливо употребява своите прерогативи. Миналата година компанията подписа своя първи контракт за доставка на нуклеарно гориво за АЕЦ, издигната от западния съперник на „ Росатом “ – Westinghouse, в Швеция. Според Комаров сходна договорка е допустима и се чака и в Съединените щати.

„ Росатом “ се цели в пазара на страните от Южна Америка и Африка, а неотдавна със Саудитска Арабия подписа „ огромно рамково съглашение, което разрешава да се стартират договаряния “.

Но най-голямата смяна в тактиката на „ Росатом “ е скорошното решение за вложения във ветроенергетиката. Компанията преоборудва част от своите индустриални мощности за произвеждане на турбини. По думите на представители на „ Росатом “, опитът с ръководството на нуклеарни енергийни обекти е потребен при ръководството на ветреноенергийни съоръжения.

„ Ние не влагаме в Макдоналдс, тъй като не разбираме нищо от бургери “, разяснява Комаров. „ Но ние можем да изпозлваме нашия индустриален капацитет и познание за пазара, с цел да заемем място в нов енергиен сегмент “.

Русия също наскоро даде нови дотации за родни технологии в региона на възобновимите източници на сила.

„ Всички нуклеарни компании стартират да схващат цялата съвестност на заплахата от конкуренцията от страна на внезапно поевтиняващите възобновими източници на сила, счита Тим Йео.

„ Росатом “ се обърна към ВЕИ напълно в точния момент и може да получи „ преимуществото на втория състезател “, доколкото сега фирмите, които влагат в тази област, получават изгодата от по-ниските стойности на реализация на плановете “.

Въпреки това Кирил Комаров не е пропагандист на възобновимите източници на сила. Той отбелязва, че за производството на електрическа енергия, която да е еквивалентна на един АЕЦ с мощ 1200 MBт е належащо да бъде построен ветропарк с размера на Андора и панел със слънчеви акумулатори с размерите на Копенхаген, и добави още, че „ рещението се крие в комбинацията от двете, в верния микс от АЕЦ и ВЕИ “.

„ Ако ние фактически желаеме „ едно зелено бъдеще “ за света... то тогава в него би трябвало да има място за всеки “, убеден е Комаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР