За много електрически превозни средства няма начин да се поправят

...
За много електрически превозни средства няма начин да се поправят
Коментари Харесай

И една драскотина по батерията на електричка може да превърне автомобила в „тотал щета“. Това ли иска природата?

За доста електрически транспортни средства няма метод да се поправят или оценят даже леко развалени акумулаторни акумулатори след катастрофи, което принуждава застрахователните компании да отписват коли с дребен пробег, което води до по-високи награди и понижава изгодите от прекосяването към електричество.

И в този момент тези акумулатори се натрупат на сметища в някои страни – нерегистриран до момента и безценен пропуск в това, което трябваше да бъде „ кръгова стопанска система “.

„ Купуваме електрически коли по аргументи, свързани с устойчивостта, с понижаване на замърсяването “, споделя Матю Ейвъри, шеф по проучванията в компанията Thatcham Research, която се занимава с изследване на автомобилните опасности. „ Но един електрически автомобил не е доста резистентен (екосъобразен), в случай че би трябвало да изхвърлите батерията след нищожен конфликт. “

Акумулаторните акумулатори могат да костват десетки хиляди долари и съставляват до 50 % от цената на електрическия автомобил, което постоянно прави подмяната им нерентабилна.

Докато някои автомобилни производители като Ford Motor и GM обявиха, че са създали батериите по-лесни за ремонт, Tesla предприе противоположната стъпка със своя Model Y, чийто нов систематичен батериен пакет беше разказан от специалистите като „ с нулева ремонтопригодност “.

Tesla не е дала отговор на запитването на CarBuzz за коментар.

Автомобили като създавания в Тексас Tesla Model Y са изключително неприятни извършители. Munro & Associates разглобява коли и поучава разнообразни автомобилни производители за тяхното възстановяване. 

Нейният началник, Санди Мънро, съобщи, че акумулаторният блок на Модел Y има „ нулева ремонтопригодност “, като добави, че „ систематичен акумулаторен блок на Tesla отива напряко в автомелачката “. 

Въпреки че концепцията за систематичен акумулаторен пакет е добра за минимизиране на частите и по този метод за понижаване на евентуалните боклуци, дълготрайните резултати не са толкоз позитивни.

Това не значи, че всички производители на коли са не запомнили или са безразлични. GM оказва помощ на притежателите на Tesla при ремонтите, а „ у дома “ дава обещание, че личните ѝ коли, както и тези на съперника от прилежащия град Ford, ще бъдат по-„ ремонтируеми “. 

Дори и да е по този начин, скандалните разноски, свързани с ремонтите, могат да обезсилят всички усъвършенствания в дизайна, направени за улеснение на работата по поддръжката.

Tesla даже е изправена пред правосъден иск поради неимоверно високи разноски за поддръжка и ремонт, само че нейният основен изпълнителен шеф наподобява счита, че оценките на застрахователите за разноските за ремонт на електрическите автомобили са надалеч от истината. 

Tesla обаче не е единствената компания, чиито електрически коли се изхвърлят. Търсене на Ройтерс за продажби на разглобени електрически автомобили в Америка и Европа разкри доста Tesla с невисок пробег, само че също по този начин и електрически автомобили на BMW, Hyundai, Nissan, Renault и Stellantis.

Поправка или скрап?

Какво споделят производителите на коли за това до каква степен подлежат на ремонт техните акумулаторни акумулатори:

Ford Motor съобщи, че е опростил процеса на ремонт на акумулаторния модул и е създал елементарен метод за замяна на тавата на акумулаторния блок, в случай че външната част е развалена.

GM съобщи, че новите му акумулатори Ultium са проектирани да се ремонтират на равнище модул, което е „ доста по-евтино от замяната на целия акумулаторен пакет “. Освен това то разрешава достъп на трети страни до данните за батерията.

Nissan съобщи, че обособени модули в неговите електрически коли могат да бъдат подменяни. На въпрос за достъпа на трети страни до данните, представител съобщи, че „ дилърите на Nissan разполагат с цялото образование и специфични принадлежности, нужни за обезпечаване на качеството или потребностите от ремонт на батериите на EV “.

Renault съобщи, че модулите в нейните електрически коли могат да бъдат ремонтирани в особено избрани „ центрове за акумулатори “, само че не отговори на въпроса за достъпа на трети страни до данни.

Stellantis съобщи, че не ремонтира акумулатори след катастрофи, при които се задействат въздушните възглавници, и добави, че мощно има вяра в поверителността на данните.

Управляващият шеф на Центъра за технологии на Алианц Кристоф Лаутервасер съобщи: „ Броят на случаите ще се усилва, тъй че обработката на батериите е основен миг. “ Той добави: „ Ако изхвърлите автомобила на ранен стадий, сте изгубили съвсем всички преимущества във връзка с излъчванията на CO2. “

И по този начин, какво може да се направи?

За мнозина запазването на моторите с вътрешно горене звучи като чудесна концепция, изключително с появяването на синтетичните горива и водородната технология.

Но влакът на електрическите автомобили към този момент се движи с висока скорост, тъй че има единствено две осъществими решения, като и двете би трябвало да бъдат приложени.

Първо, производителите би трябвало да създават акумулаторни акумулатори, които да могат да се ремонтират или най-малкото да се заменят.

Второ, производителите на коли би трябвало да разрешат обществен достъп до данните за батериите. Тези компании ще се двоумят дали да разрешат това, защото то основава опция за съперниците да откриват нововъведения. 

Но компромисът ще бъде, че електрическите автомобили ще могат да останат на пътя по-дълго, високите сметки за ремонт няма да отблъскват клиентите, а околната среда ще може да се сблъска с по-малко замърсяване и боклуци от електрическите автомобили.

Не е ли превръщането на света в по-добро място тъкмо това, за което Tesla и другите производители на електрически автомобили настояват, че се занимават с тази активност? Крайно време е да го потвърдят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР