За много българи антибиотикът е решение за всичко, затова не

...
За много българи антибиотикът е решение за всичко, затова не
Коментари Харесай

Подкаст: Внимавай с антибиотика

За доста българи антибиотикът е решение за всичко, по тази причина не е по никакъв начин изненадващо, че страната ни се подрежда на първите места в статистиките по техния банкет, както и по продажби. Огромна част от хората (40% съгласно изследвания на Световната здравна организация) сами си предписват антибиотици, като постоянно се въздействат от рекомендации на другар или от интернет. В същото време е доста елементарно да си купиш антибиотик от аптеката, даже без рецепта. Всичко това е притеснително, изключително при започване на омикрон вълната. Прекомерната и неправилна приложимост на антибиотици води до основаването на резистентни към тях бактерии, които могат да причинят тежки и от време на време съдбовни инфекции.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите България е в топ 5 на страните с най-голяма приложимост на антибиотици на глава от популацията в Европейски Съюз и единствената, която бележи растеж приблизително 2.4% годишно в повишаването на приема на тези медикаменти.

В този епизод на " Гласът на Капитал " журналистката Десислава Николова споделя в детайли за отрицателните резултати и последствия, за антибиотичната устойчивост, както и по какъв начин би трябвало да се предписва един антибиотик и какво може да направи страната, с цел да спре неналичието на надзор.

Във файла ще чуете още:
Реклама
До какво води използването на антибиотици, без да има потребност Лекуват ли те ковид и какви опасности основава използването им Защо България е рекордьор по банкет на антибиотици и какво демонстрират статистиките Какво може да направи страната, с цел да спре тази " независимост "
Your browser does not support the audio element.
" Гласът на Капитал " e седмичен подкаст, в който публицистите описват забавна история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор и в който търсим отзиви от специалисти от света на политиката, стопанската система или бизнеса за значимите въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и желаете да слушате новите епизоди незабавно щом излязат, абонирайте се за " Гласът на " Капитал " в, или. Може да следите подкаста и като добавите този във вашата стратегия за подкасти.

Обратна връзка за " Гласът на " Капитал " можете да ни изпращате на или в познатите ви профили на " Капитал " във Фейсбук и Twitter.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР