За миналата година общинската Чистота Искър е платила 12 млн.

...
За миналата година общинската Чистота Искър е платила 12 млн.
Коментари Харесай

Румен Гайтански - Вълка все пак се е върнал в почистването на София

За предходната година общинската " Чистота Искър " е платила 12 млн. лева за външни услуги, главно към " Грийн Партнърс " на Гайтански

© Надежда Чипева Фирма на Румен Гайтански - Вълка - " Грийн Партнърс " АД, е предоставяла техника на общинското сдружение " Чистота-Иксър " за почистването на три столични квартала, стана ясно през седмицата. Във финансовия доклад на " Чистота " е посочено, че за сметосъбиране и сметоизвозване в кварталите " Красна поляна ", " Красно село " и " Люлин " компанията е получила малко над 11 млн. лева през 2018 година Същевременно разноските " за външни услуги " са били 12 млн. лева На питане на общинския консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова кои са най-големите " снабдители " на общинското дружество от управлението са отговрили, че това е " Грийн Партнърс ".

" За да заобиколят Закона за публичните поръчки превъзлагането на дейностите по разчистване е ставало с контракти за наем на техника ", разяснява пред " Капитал " Милка Хирстова. Тя настоя за цялостна финансова проверка на общинското сдружение, чийто финансов доклад съгласно нея е нагласен, с цел да излезе на облага от 18 хиляди лева " Реалността най-вероятно е, че са на доста огромна загуба ", уточни тя. Председателят на икономическата комисия в Столичен общински съвет Николай Стойнев разяснява само, че към този момент е назначена инспекция по случая.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Къде е нарушаването в този момент

Сега казусът е първо, че когато страна или община без съревнование даде активност на своя компания, тя няма право да превъзлага задачата на подизпълнители, а би трябвало сама да я извърши. Това очевидно се заобикаля през контракти за наем на машини. В сходна обстановка е и държавната " Автомагистрали ", която ще строи " Хемус " без съревнование. Вторият проблем е по какъв начин се избират частните компании, от които се взима ресурса. Няма данни нито " Чистота Искър ", нито " Автомагистрали " да са организирали същинско съревнование при подбора на сътрудници.

Уж без контракт

Почистването на София беше разпределено сред външни реализатори с социална поръчка от 2015 година Позицията за кварталите " Красно село " и " Красна поляна " събра най-вече предложения, а преди всичко беше класирано обединяването " Грийн партнърс - БКС ", което тогава косвено се свързваше с Румен Гайтански - Вълка. Той дълги години бе монополист в почистването на София с компаниите " Волф 96 ", " Дитц " и " Чистота София. Връзката към този момент е публична - от декларацията за краен притежател на сдружението излиза наяве, че това е Гайтански.

Изборът на " Грийн Партнърс - БКС " беше обжалван на няколко инстанции и се забави повече от година. И въпреки съдът да отсъди, че класирането е законосъобразно, Столична община отхвърли да подписа контракт с обединяването. Почистването на " Красна поляна ", " Красно село ", а в следствие и на " Люлин " беше предоставено непосредствено на общинското " Чистота - Искър ". Решението беше на кмета Йорданка Фандъкова, която призна, че въпреки да й се желае дейностите по почистването на града да се върнат в общината, потенциалът на сдружението е стеснен и проблемите са доста.

Сметосъбирането е най-голямото разходно перо в бюджета на Столична община като сумата тази година доближи рекордните 205 млн. лева То от години се прави от едни и същи компании: обединявания към " Титан ", сдружения, свързани с Кирил Домусчиев и с Румен Гайтански-Вълка.

Дългогодишни проблеми

Източването на общинското " Чистота Искър " с контракти за наем не е вест, а процедура, за която се знае от години. Най-скандален беше несменяемият в продължение на 15 години шеф на сдружението Павел Граматиков, който постоянно сключваше контракти за услуги и доставки с компании, в които има непосредствено присъединяване или се знае, че са му доближени. Той беше отхвърлен през 2013 година Следващите шефове не се задържаха дълго на поста, а при започване на тази година Столична община е решила да вземе ограничения против едноличното ръководство на сдружението. От няколко месеца насам " Чистота Искър " е сменила правната си форма на ЕАД - еднолично акционерно сдружение със съвет на шефове. Това са Стефан Пейков, Даниел Господинов и Росен Малинов. Изпълнителен шеф е Стефан Пейков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР