За месец януари не очакваме цените на хляба в България

...
За месец януари не очакваме цените на хляба в България
Коментари Харесай

Не се очаква промяна в цената на хляба

За месец януари не чакаме цените на хляба в България да бъдат изменени в огромните търговски вериги. Това сподели в обзорното предаване " Това е България " по Радио " Фокус " Мариана Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

" Увеличението на цената на газа в България ще се отрази освен върху цената на хляба, а и върху всички останали храни и всевъзможни артикули, които се създават в България. Това е едно предстоящо нарастване, тъй като ние си даваме сметка като бизнес в какво време живеем и какъв брой са непостоянни цените на естествените запаси, свързани с цената на силата. Факт е, че и сега имаме нараснала цена на електрическата енергия. Независимо, че част от тази цена ще бъде поета от добавката, която прави държавното управление като поема част от тежестта на цената на силата, тя се отразява в себестойността на всеки артикул, който се създава в България ", изясни тя.

" За месец януари не чакаме цените на хляба в България да бъдат изменени в огромните търговски вериги, тъй като там няма съображение за повишаване на цените, защото цените се договарят за едни по-дълги интервали от време. Най-вероятно новата цена на газа ще се отрази върху продукцията, създадена от дребните хлебопроизводители и сладкари, която ще бъде леко повишена ", заяви Кукушева.

Тя обърна внимание, че хлябът е насъщ артикул и цената се преценява с платежоспособността на хората. Председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите акцентира, че хлябът се продава с нулево Данък добавена стойност и той ще продължи да бъде най-достъпната и евтина същинска храна за българските консуматори.

" Българските хлебопроизводители работят главно, ползвайки електрическа сила, малко на брой са тези, които употребяват напълно газ, тъй че не чакам някакви изключително мощни разтърсвания във връзка с цената на хляба, свързани с покачването на цената на газа. В нашата работа всичко дава отражение, включително приетата от Народното събрание нова минимална работна заплата. При нас цената на труда е високо платена и трудът е дипломиран. Тоест всички старания на сътрудниците ще бъдат ориентирани в посока да компенсират колкото могат достойния труд, който поставят работещите в този отрасъл ", добави Кукушева.

Тя акцентира, че чакат нулевото Данък добавена стойност на хляба и брашното при разискването на идващия бюджет да стане непрекъснато, тъй като това ще бъде в интерес на българските консуматори. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР