За месец работа служебното правителство на Стефан Янев направи много

...
За месец работа служебното правителство на Стефан Янев направи много
Коментари Харесай

Целта на служебния кабинет: да отреже пипалата на октопода

За месец работа служебното държавно управление на Стефан Янев направи доста повече от всеки длъжностен кабинет до момента. Подмени висшия управнически ешелон в бранша за сигурност, приходните организации, ведомствата в разнообразни браншове, регионалните управи, директорските препоръки на държавни компании. Разкри скандални нарушавания и обири: по какъв начин държавна банка, основана да предизвиква дребния и междинния бизнес, отпуска големи нисколихвени заеми на герои на статуквото с скотски прякори; по какъв начин се източват стотици милиони за пътища без конкурс; по какъв начин фиктивно се ремонтират язовири; по какъв начин се източват лечебни заведения и се върти търговия с органи; по какъв начин се афишират безумни публични поръчки - от земеделското министерство до военното. Детайлният доклад е дълъг, а в месеца до изборите ще набъбне още. Основният въпрос обаче е каква е задачата и имат ли право.

Не просто право, а обвързване

Целта на уволненията и разкритията би трябвало да е явна - да спрат кражбите, разточителството, нарушаванията и по този начин да се отрежат пипалата на дълбоката страна. Чрез своите хора в бордове, държавни фондове, държавни компании, организации, спецслужби и прочие задкулисието ограбва всички и натрупа безконтролна власт и икономическа мощност. Отрязването на пипалата на октопода е не просто право, а обвързване на всеки Министерски съвет, вменено му от Конституцията: той би трябвало „ да управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната в сходство с Конституцията и законите “, да „ провежда стопанисването на държавното имущество “. Тоест, Конституцията повелява държавното управление да не позволява безвластие и занемареност.

Въпреки че не е излъчен от парламент, служебният кабинет има законен първоизточник на своята власт в лицето на президента, който е определен директно от суверена. Дейността му обаче е лимитирана и кратковременна, заради което не е в положение да организира дълготрайни политики - може единствено да ги заложи.

Така служебното държавно управление може да извършва и други значими задания, с изключение на да провежда предварителни избори. Всъщност, организирането на изборите е единствено техническа задача, а и конституционният законодател несъмнено не си е представял, че някой ден може да има непрекъсната изборна администрация, която да свърши цялата техническа работа, стига да ѝ е обезпечено финансиране.

Фигурата на служебното държавно управление е въведена с концепцията за безпристрастност - с цел да не стане по този начин, че последните управлявали да провеждат предварителния избор в своя изгода. Днес последните управлявали настояват, че служебният кабинет работи в техен ущърб. При естествени условия биха били прави - т.е., при съществуването на обичайно равнище на демократична правова страна. Нашето равнище обаче е на санитарния най-малко и таман разкритията на кабинета „ Янев “ го потвърждават най-категорично. От което следва, че годно е противоположното: Ако бездействаше, служебното държавно управление щеше да стане съизвършител на последните управлявали в завладяването на страната. И щеше да им обезпечи несправедливо предизборно преимущество посредством затаяване на истината за ръководството им, тъй че да могат да продължат да разрушават институциите и да грабят публичен запас.

С други думи: инцидентно или не, с фигурата на служебното държавно управление конституционният законодател е обезпечил превъзходен авариен инструмент за корекция на счупената страна (особено когато главният подобен - прокуратурата - е скрито приватизиран). Затова през днешния ден задачата на служебния кабинет се състои освен в обезпечаването на хартиени бюлетини и машини за гласоподаване, само че и в осветляването и пресичането на безобразията и беззаконията.

Какво е нужно в този момент

Служебното държавно управление има най-малко още два месеца живот (след 11 юли ще минат седмици, до момента в който се конституира 46-ият парламент и се сформира постоянен кабинет), в които ще има опция освен да кастри пипалата на октопода, само че и да го прободе право в сърцето. Гъвкавият див звяр обаче има цели три сърца и за отвоюването на демократичната правова страна е нужна доста по-мощна политическа сила, каквато може да бъде съсредоточена само в новия парламент.

Тази сила няма по какъв начин да пристигна единствено от отрицанието на порочния модел на досегашните ръководещи и желанието те да бъдат изхвърлени от властта. Партиите на смяната се нуждаят от положителна акция, от послания за съграждане, които да бъдат припознати от болшинството гласоподаватели. С изобличенията на доскоро управлявалите служебното държавно управление ги улеснява оптимално, осигурявайки им опция да се съсредоточат върху позитивната страна на предизборната акция. Не бива да пропущат този късмет.

 

Автор: Веселин Стойнев,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР