За мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за

...
За мен увеличението е заради неспазването на елементарни мерки, за
Коментари Харесай

Проф. Балтов нахока Хекимян заради К-19 и даде страшна прогноза за края на месеца

За мен нарастването е поради неспазването на обикновени ограничения, за които от повече от 6 месеца повтаряме – носете маски, спазвайте отдалеченост, мийте си ръцете. Лятото всички бяхме навън и купоните бяха навън. Това съобщи шефът на "Пирогов " в телевизионно изявление във връзка пандемията у нас.

"В магазините са с маски, в градския превоз огромна част са с маски, само че дано се разходим да вземем за пример и из вашето студио и из нюз рума ", обърна се проф. Балтов към Антон Хекимян и съобщи: Сигурен съм, че половината са без маска. Водещият обаче се оправда, че те са в изолирана среда и не са публично място.

"В заповедта на министъра написа, че би трябвало да се носят маски на закрити публични места. Ако където работят 200 индивида, не е публично място. Дяволът чете Евангелието както си желае. Ако носим маски на закрито, инфектираните щяха да бъдем на половина по-малко. Това е моя догадка. Може би би трябвало да се каже – когато има по-голям колектив. Това е нещо, което би трябвало да се предложи. Не считам, че ще накърни самочувствието на някой ", разяснява проф. Балтов.

По думите му има огромна опозиция против ограниченията. "Вярвам, че 50% от хората не желаят да съблюдават някакви ограничения. Има конспиратори. Всички знаем, че има вирус. Тези, които са конспираторите, да кажат за какво няма ковид ", прикани шефът на "Пирогов ".

"Нали концепцията е да предпазим хората, когато приказваме по-меко. Няма по какъв начин когато казваш едни точни данни и числа да ти споделят не е по този начин и да ни споделят: "Те минаха на другия бряг. Те не ни плашат и нищо не ни споделят ", разяснява проф. Балтов.

Той разяснява и нощните заведения. "Трябва ли да вървим всеки ден на дискотека. Има хора, които вървят. Повечето хора, които вървят там, са младежи, които нямат чувството, че могат да навредят на другите ", съобщи той.

"В момента сме в оранжевата зона. Ако хората продължат да се държат безконтролно, може да влезем в алената зона. Тогава Европа ще ни постави в аления лист. Ще се промени много статусът на България. Ще се ограничи придвижването, туризмът ", предизвести проф. Балтов и добави: "За нашия живот тук в България ние имаме най-свободните ограничения по отношение на Европа. Най-вероятно ще се стигне до стягане на ограниченията. Мъчим се всичко да е в едни рамки, където хем да не вредим на хората, хем да се пазим ", съобщи той.

Той не се ангажира с точни данни при какви числа бихме влезнали в аления лист, само че допусна, че това ще е може би 5-6% на 100 000 на седмична база.

"Не считам, че учебните заведения бяха огнища на COVID-19, а по-скоро вирусът бе привнесен от почивките ", сподели още шефът на "Пирогов ".

"До края на месеца моята прогноза беше 25 000, само че виждам, че ще я минем и отиваме към 30 000 ", предвижда той.

"Прекалено дребен е шансът за оцеляване на хората, които са интубирани и инфектирани ", добави той.

В "Пирогов " лекуваме с всичко, което имаме налично - кортикостероиди, имунна терапия. В "Пирогов " имаме над 500 души, които бяха заболели, множеството от тях бяха излекувани ". приключи той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР