За мен решението на ВСС да освободи главния прокурор за

...
За мен решението на ВСС да освободи главния прокурор за
Коментари Харесай

Велислав Величков от Правосъдие за всеки: Моментът е исторически - може да се окаже, че това е последният главен прокурор

За мен решението на Висш съдебен съвет да освободи основния прокурор за уронване престижа на правосъдната власт е доста значим миг, тъй като ние вложихме доста в опита си да не допуснем назначението на господин Гешев за основен прокурор през 2019 година и бяхме в челото на митингите през 2020 и 2021 година за неговото освобождение. Това съобщи в " Още от деня " Велислав Величков от " Правосъдие за всеки ".

" Инициативата " Правосъдие за всеки " внесе първото искане за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор февруари месец 2020 година още веднъж поради политическо изявление, касаещо разделянето на управляващите, което той не одобряваше. За мен моментът е исторически, тъй като може да се окаже, че това е последният основен прокурор ", призна той.

Обясни, че даже и президентът да върне решението за ново гласоподаване, даже да се промени болшинството или да има закъснение на процедурата с второто гласоподаване, господин Гешев няма да остане основен прокурор на България. Най-важното е да не стартира процедура за избор на нов основен прокурор, преди да се одобряват конституционните промени в неговите пълномощия.

Относно импортираното от Гешев искане за събаряне на имунитета на Кирил Петков, Величков допусна, че евентуално то е направено от самолета за Страсбург.



" Той през днешния ден си потегля от съвещанието, казвайки, че в 1 часа има полет за Страсбург, а услужливите членове на Висшия правосъден съвет му предлагаха по-късни полети. Не знам по какъв начин през днешния ден е съумял да бъде на съвещанието на Висш съдебен съвет, да подпише искане за събаряне на имунитета на Кирил Петков, а и се разбра, че е обновено следствието по " Турски поток ". В последните 15-20 дни толкоз каузи слязоха от трупчетата, колкото не са слизали в последните 10 години. Напълно се потвърди, че е имало изборно правораздаване. "

Прокуратурата е работила изборно половината мандат на господин Гешев. Днес той изрече една доста забавна имитация във Висшия правосъден съвет. Питаха го по кое време той е усетил политическия напън върху прокуратурата и върху себе си, и той сподели: малко откакто бях определен за основен прокурор, означи Величков.

" Да приемем, че това малко е половин година. Означава, че три години той е усещал политически напън, съобразявал се е с него, не му се е противопоставял, политиката се е месила в прокуратурата, имало е каузи с годни доказателства за откриване на корупционни закононарушения, търговия с въздействия, пране на пари, образуване на незаконни групи, само че те не са се движили, а са стояли някъде в една каса, с цел да бъдат комфортно употребявани в даден миг или в никакъв случай неизползвани. И ето в този момент, тъй като се желае освобождението на господин Гешев, той отвори касата. "

Кариерата на Иван Гешев като основен прокурор изобщо не трябваше да стартира. Днес членове на Висш съдебен съвет си признаха, че не са решили вярно моралния интегритет и професионалната подготвеност на основния прокурор още към датата на неговия избор.

" Кариерата на господин Гешев като основен прокурор заплашва българското правораздаване, тъй като е изборно настоящ, неефикасен като основен прокурор и застрашаваше дълго време независимостта на съда с политическите си изказвания и дейности във Висшия правосъден съвет ", разяснява още Велислав Величков.

По отношение на изказването на основния прокурор, в което назовава народните представители " политически отпадък ", Величков изрази мнение, че се основава усещане, че господин Гешев по принцип е душевен неустойчив и когато се усеща атакуван, заплашен, изплашен, той стартира с политически словоизлияния и обиди, които адресира към другите управляващи, а това несъмнено е уронване престижа на правосъдната власт.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР