За мен най-тревожното в момента е, че в хранилището в

...
За мен най-тревожното в момента е, че в хранилището в
Коментари Харесай

Експерт: Не е нормално в средата на зимата хранилището в Чирен да бъде запълнено едва под 25%

" За мен най-тревожното сега е, че в хранилището в Чирен има механически количества газ на процедура под 25% - газ, който ще ни стигне в границите на 1 седмица, в случай че да вземем за пример се ускори напрежението към Украйна и има проблем с газовите доставки. Не е обикновено в средата на зимата хранилището да бъде запълнено едвам под 25%. Това е запасът на страната ". Това сподели пред БНР енергийният специалист Галина Александрова.

Хранилището в Чирен е доста добър регулатор на цената и ресурс, който може да избави и промишлеността, и битовите консуматори на газ при проблеми с доставките, означи тя. Много мъчно може да се ориентира човек какво се случва, изключително след неуместното съвещание на парламентарната комисия по енергетика през вчерашния ден, добави Александрова.

" По неразбираеми аргументи затвориха съвещанието за публицисти. Всички апели за бистрота и изясненост какво се случва остават надълбоко заровени. Обществото няма действителна и прецизна информация какво се случва в енергетиката ". Не е значимо дали покупко-продажбите са станали за секунди или в границите на деня. Проблемът е различен – за какво няма принадлежности и благоприятни условия да се възнамеряват по-прецизно количествата, които се освобождават от хранилището в Чирен, с цел да не остават такива огромни остатъци, счита Галина Александрова.

Не беше вярно да се понижава съставът на КЕВР от 9 на 5. Само промяната на хората няма да реши проблемите, в случай че не се трансформират някои от разпоредбите, акцентира Галина Александрова.

" На газовия пазар има дупки, които биха могли да се запълнят с нови правила, с разнообразни принадлежности за търговия и достъп на повече снабдители, които да се конкурират между тях, а не всичко да бъде в ръцете на една компания, която да си сортира купувачите на газ ", разяснява още тя.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР