За мен лично Радев е една енигма, аз не съм

...
За мен лично Радев е една енигма, аз не съм
Коментари Харесай

Политологът К. Велчев: Президентът Радев играе двойна игра, заклеймява коалиции и партии

" За мен персонално Радев е една загадка, аз не съм сигурен каква е неговата последна цел. Ако приказваме, че може да се върви към президентска република - това не ми се коства реалистично. Нашият институционален блокаж може би ще прави такава теза все по-популярна. А това дали ще имаме държавно управление или ще имаме някакво държавно управление, единствено с цел да има държавно управление, и при двата сюжета съществуването на някакъв различен модел ще наподобява привлекателно ", уточни той пред БНР.

Политологът означи, че служебното държавно управление дава един буфер на партиите. Те видяха, че могат да не се договарят и да не вършат взаимни отстъпки, добави той. По думите му обаче продължително решение на политическата рецесия наподобява невероятно.

" Нарастващото въздействие на президента е проблем. За партиите - и едно бягство, тъй като им дава опция те да проължат своите политически борби ".

" Към момента наподобява ясно, че вторият мандат няма да се осъществя ", съобщи политологът. Днес президентът Румен Радев ще връчи втория изследователски мандат за сформиране на кабинет на партия " Продължаме смяната ".

Няма контрактувана поддръжка от страна на Политическа партия за някакво болшинство, което би могло да ръководи, изясни той в предаването " Преди всички " и добави, че поддръжката им от страна на " Демократична България " е извънредно незадоволителна за ръководство.

 

" Заявката на Политическа партия за ръководство в някакво съществено малцинство, което да търси ситуационни поддържа за политики, не е сериозна ", счита политологът. По думите му ще бъде препоръчан " избирателен кабинет ":

" Въпросът е дали ще бъде върнат мандатът несбъднат от страна на акад. Денков или въпреки всичко ще бъде препоръчан състав на държавно управление, който да влезе за гласоподаване в залата на Народно събрание ".

Според него забавно ще е в случай че бъде препоръчан състав на държавно управление, по какъв начин той ще контрастира с оферти кабинет на ГЕРБ в първия изследователски мандат:

" Предполагам, че Политическа партия и Директива за птиците ще покажат по какъв начин би трябвало да наподобява кабинет без политически водачи, само че с ясна партийна декорация, която демонстрира ясно кой тъкмо би носил отговорност. Ние ще забележим 2 различни хрумвания по какъв начин може да се ръководи ".

 

Личността на Бойко Борисов е един от главните проблеми за рецесията, която имаме, сподели Калоян Велчев. Според него той е с изчерпано доверие. Неговата оставка е залог за излизане от политическата рецесия, счита политологът и означи:

" За да може ГЕРБ още веднъж да бъде допустим съдружен сътрудник, той би трябвало да реши своя проблем с водачеството ".

Ядрата на политическите сили, изключително на тези с по-утвърдени структури и наличие като ГЕРБ, ще бъдат затвърдени и няма да изгубят гласове при предварителен избор, предвижда Велчев.

" От тази игра на виновност - кой би бил отговорен, в случай че няма държавно управление, никой не печелели, с изключение на президентът ".

Според него предоставяне на третия мандат на " Български напредък " би основало проблем за президента: " Ако се образува коалиция към Янев, Радев ще понесе вреда от това, че може да бъде наименуван проектант на някаква коалиция, която се е заформила. Той това не желае ".

Няма безрисков вид за третия мандат, счита политологът. Според него най-логично би било президентът да даде мандата на Българска социалистическа партия.

Велчев счита, че на този стадий изборите наподобяват евентуални, само че образуването на трайно ръководство не наподобява близо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР