За мен, като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е

...
За мен, като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е
Коментари Харесай

Алексиев: Разумно е да се забрани износът на дизелово гориво

За мен, като длъжностен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е рационално да се забрани износът на дизелово гориво, с цел да бъде предпазен преди всичко ползата на българските жители. Това съобщи от парламентарната естрада служебният заместител министър-председател по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев. Вицепремиерът уточни, че сходна стъпка е подхванала Сърбия, а тематиката е част от връзката на страната ни с Европейската комисия (ЕК), съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Санкционният регламент няма експлицитна възбрана за експорт на нефтопродукти с генезис от съветски недопечен нефт “ ,

разяснява още веднъж Алексиев. Той напомни, че дерогацията за недопечен нефт е дадена на България, с цел да може страната ни да задоволи потребностите на своите жители. „ Потреблението на горива в България годишно е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво “, изясни той.

Освен това количество дизелово гориво, належащо за вътрешното ползване,

се създават и други деривати или съпътстващи артикули. Някои от тях нямат реализация в България. Ако някои от тях не бъдат освободени за експорт, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни, тя ще би трябвало да спре работа. Ако рафинерията спре работа, България ще би трябвало да внася горива от други страни “, предизвести Алексиев. Той добави, че в случай че това се случи, то може да повлие на цените на горивата в посока на тяхното нарастване. 

Вицепремиерът увери, че всички диалози, които представители на служебния кабинет са провели с управлението на „ Лукойл “ са били за отбрана на ползите на българските жители. 

Отговорът на Христо Алексиев бе в границите на парламентарния блиц надзор, след въпрос от народния представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев, който изиска информация за това до каква степен са стигнали диалозите на страната ни с Европейска комисия по тематиката. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР