За мен истината е, че с определянето на тези 15

...
За мен истината е, че с определянето на тези 15
Коментари Харесай

Д-р Спасов: 15-те минути за преглед означават лимитиране на пациентите

„ За мен истината е, че с определянето на тези 15 минути за обзор Касата се пробва да ограничи броя на прегледите и да понижи заплащанията, т.е. обществените разноски за опазване на здравето “. Това съобщи пред bTV общопрактикуващият доктор доктор Мирослав Спасов във връзка предлагането на НЗОК да бъде въведено закрепено време за обзор на пациентите.

„ За нас това значи лимитирана численост пациенти, които можем да прегледаме в границите на работното ни време, и образуване на листа на чакащите. Това значи утежняване на здравното обслужване на хората “, сподели още доктор Спасов.

По думите му с въвеждането на електронното опазване на здравето концепцията е била да се работи в действително време и всеки общопрактикуващ доктор да реши самичък какво време ще е нужно за всеки пациент.

Общопрактикуващият доктор даде образец – в случай че майка отиде с детето си, което е с хрема, този обзор може да е 1 до 5 минути, т.е. остават минути, до момента в който се отвори времето на идващия пациент.

„ Работното ми време е 8 часа; в случай че проверявам по четири индивида на час, по този начин за 8 часа проверявам 32-ма души, а на 33-тия му споделям, че в случай че желае да се прегледа, Касата към този момент не заплаща и той самичък би трябвало да си заплати. Или затварям кабинета и му споделям да се оправя самичък “, даде образец доктор Спасов.

Той разяснява обстановката с договарянията, които текат сега.

„ Първият въпрос, който може да бъде заложен, е за какво закъсняха договарянията за този рамков контракт. Знаем, че имаше спънка от страна на НЗОК, която е монополист. През годините имаше доста оферти от страна на НСОПЛБ, които можеха да облекчат нашата работа – и за прословутото 24-часово разположение, и за непрекъснатите телефонни позвънявания когато и да е на денонощието, вайбър-конуслатциите и телемедицината, които не се заплащат и така нататък За страдание, Касата игнорираше тези наши оферти. Все повече се върви към една рестриктивна политика. Все повече се говореше за превръщане на пирамидата, за увеличавана не бюджетите, за функционалностите на общопрактикуващите лекари, само че това не се случва. Виждаме, че се отделят от ден на ден пари за болнична помощ, за медикаменти, с растящи цени, непрестанно се разкриват нови лечебни заведения, което не корелира с намаляващия брой на общопрактикуващите лекари при същия брой население в България “, безапелационен бе доктор Спасов.

Той въпреки всичко показа, че прегледите надали ще намалеят, тъй като нито един пациент, който е пристигнал пред кабинета, не е бил върнат.

„ Хората обаче не желаят да схванат, че всеки пациент се нуждае от друго време. Ние имаме и друга активност, която не е забележима за медиите и за обществото – наблюдаване, съвещания,проследяване, домашни визити “, разяснява още лекарят.

Той бе безапелационен, че не би трябвало да се върви към рестрикции.

„ Обратното би трябвало да се мисли по какъв начин да се улесни работата освен на общопрактикуващите лекари, само че и на Спешна помощ, където са неосигурените пациенти. На лекарите в доболничната помощ, в болничната помощ, тъй като голата истина е, че се опитваме да вършим опазване на здравето с минимална здравна вноска с все по-намаляващ брой лекари “ заключи доктор Спасов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР