За мен е много голямо удоволствие да присъствам на пускането

...
За мен е много голямо удоволствие да присъствам на пускането
Коментари Харесай

Нови 14 трамваи тръгват в София от вторник, до края на годината се очакват още 15

За мен е доста огромно наслаждение да участвам на стартирането на първите 14 от общо 29 трамвайни мотриси, съобщи през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на първите доставени нови нископодови трамваи за линии № 4, 5 и 18 на столичния градски превоз, което се състоя на трамвайното ухо " Братя Бъкстон ".

Сред присъстващите бяха Атанас Пеканов, длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства и Росица Карамфилова, длъжностен министър на околната среда и водите, както и Агнес Монфре, началник на отдел " България, Хърватия и Словения " в Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ на Европейската комисия (ЕК), представители на Столичната община и Столичния общински съвет.

С тези 29 нови трамвая и доставените преди този момент стават общо 67 нови трамваи, което е повече от половината от трамваите в придвижване в София, регистрира столичният кмет. По думите й това е част от най-мащабната рационализация на наземния превоз и дружно със строителството на метрото е същинска смяна на градския превоз - една от най-важните ограничения за възстановяване на качеството на въздуха.

Кметът Фандъкова сподели, че над 120 електобуси се движат по линиите на града, 100 % от тролеите в София са възобновени с нови, както и към 90 % от рейсовете. Според кмета това е действителното деяние в името на жителите на София. Фандъкова благодари на Европейска комисия за опциите и поддръжката за реализацията на тези планове. Метрото и столичният градски превоз обслужват всекидневно хиляди софиянци, които имат право на по-добро качество на градския превоз, акцентира кметът Фандъкова. Тя заяви, че през това лято следва да бъдат доставени и останалите трамваи, като до есента всички 29 трамвая се чака да бъдат пуснати в употреба.

Доставката на 29 нови нископодови, съчленени трамваи е напълно финансирана по план " Изпълнение на действия за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Столичната община посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за релсов превоз – трамвайни мотриси " от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година ", реализиран с поддръжката на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Предвижда се новите транспортни средства, които са на стойност 100 млн. лева, да реализират възстановяване на качеството на атмосферния въздух, достъпността и комфорта на пасажерите, както и понижаване на разноските за употреба на преносимия състав. До момента са доставени 14 мотриси, най-късно до края на годината се чака да дойдат и останалите 15 транспортни средства.

Новите трамвайни мотриси са климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две обособени климатични системи – за изстудяване на пътническия салон и на кабината на лидера.

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР