За мен е изключително удоволствие да бъда домакин на държавния

...
За мен е изключително удоволствие да бъда домакин на държавния
Коментари Харесай

Румен Радев: Азербайджан е желан и надежден партньор

За мен е извънредно наслаждение да бъда хазаин на президента на Азербайджан президента Илхам Алиев. Направихме обзор на двустранните връзките сред страните ни – провокации и благоприятни условия. Това сподели президентът Румен Радев на среща с азербайджанския му сътрудник Алиев.

„ Активният разговор на високо и най-високо равнище през последните години способства връзките ни да се повдигнат до стратегическо партньорство. Азербайджан се утвърди като мечтан, предпочитан и благонадежден сътрудник “, сподели Радев.

„ Визитата на президента на Азербайджан има двойна символика: тя се прави в годината от 30-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред страните ни, само че визитата обгръща и значима дата - утрешния ден, когато откриваме газовата връзка сред Гърция и България. Тази връзка ще ни даде опция за първи път да получаваме действително газ от Азербайджан “, сподели още той.

„ Току-що обсъдихме с президента едно предложение, което постъпи към мен през вчерашния ден, подписано от четири газови оператори на четири европейски страни – България, Румъния, Унгария и Словакия, които оферират да транзитират спомагателните количества газ, които подписа като меморандум господин Алиев дружно с Урсула декор Дер Лайен в Баку “, осведоми Радев.

Той разясни, че това, което се предлага, е нов метод, който ще даде опция да се влагат обилни средства за разширение на газовата инфраструктура, да пренасяме незабавно спомагателни количества газ от Азербайджан към Европа, употребявайки интегрираните газови мрежи на тези четири страни. „ Ако имаме визията на всички тези страни, подготвени сме още в границите на месец да организираме среща на високо равнище, с цел да се задейства този план “, добави той.

„ В условия на прекратени доставки, високи цени, ние търсим нови благоприятни условия, новаторски решения. Обсъдихме с президента Алиев опцията някои от нашите огромни промишлени потребители на газ в региона на изкуствените торове, цимент, стъкло – същото създава и Азербайджан – да получават газ непосредствено от Азербайджан, а след това да излизат дружно на пазарите и да поделят облагата. Това ще облекчи и „ Булгаргаз “ “, сподели още той.

Обсъдени са и опциите за съдействие в редица сфери – осведомителни технологии и роботика, изкуствен интелект, производството на зелен водород, съставни елементи за автомобилната индустрия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР