За мен е голяма чест да ви приветствам на тази

...
За мен е голяма чест да ви приветствам на тази
Коментари Харесай

Стара Загора почете защитниците си

„ За мен е огромна чест да ви поздравявам на тази дата на този рид, на който преди 142 години българските опълченци сътвориха същински героизъм. Те резервираха от плен Самарското знаме. Благодарение на своята кръв и всеотдайност направиха по този начин, че за Стара Загора да се приказва с почитание, сподели в словото си кметът Живко Тодоров слово във връзка годишнината от тежките боеве в отбрана на града. „ Този същински български дух възвръща града ни по-късно, защотослед борбите – той е срутен до основи. Иска се доста непримиримост, доста труд, доста неустрашимост, с цел да бъде възродена Стара Загора, която виждаме пред нас. Град, издигнат върху костите на нашите предци. Такъв е духът на старозагорци – работлив, благодарен, паметлив и уважаващ. Радвам се, че през днешния ден тук има толкоз посетители, които изричат почитание към героите дали живота си, с цел да я има Стара Загора, с цел да има бъдеще. Нека помним и носим в сърцата си тези, поради които през днешния ден ни има “, акцентира Тодоров.
На паметната вечер „ Възхвала за Стара Загора “ хиляди поданици и посетители на града пристигнаха на Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “, където нощес Националната гвардейска част показа гала и концерт във връзка годишнината от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война.
„ В кръговрата на всекидневието, ние рядко се стопираме, с цел да отправим молитва за душите на жертвите и нормално не се събираме да приказваме за тези жестоки дни – с изключение на на днешната дата. Но тези дни са оставили дълбоки и мъчителни белези в паметта на потомството. Останали са закодирани в гена на оживелите и очевидците. Видимите следи от погрома са от дълго време заровени. Дълбоко в земята са заровени отломките. Няма я миризмата на кръв и барут, само че над болката и ужаса, когато си припомняме погрома, тук постоянно се долавя постоянно живата горделивост от бойното кръщение на младото българско опълчение, от изумителната им неустрашимост, от избавеното от плен в касапницата Самарско знаме “, сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.
С венци и цветя беше отдадена респект пред героите, а в подножието на 50-метровия паметник беше гирлянд на славата. На честванията на паметните събития от преди 142 години публични посетители бяха и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Борис Кърчев, Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Радостин Танев, заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, Старозагорският митрополит Киприан, регионалният шеф Гергана Микова, заместник-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, делегация от побратимения съветски град Самара, представители на държавни и локални институции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР