За мен е чест и привилегия да бъда тук на

...
За мен е чест и привилегия да бъда тук на
Коментари Харесай

В Киев Фон дер Лайен обеща оръжия, пари и нова спънка пред заобикалящите санкциите

" За мен е чест и привилегия да бъда тук на девети май - ден, в който честваме мира и единството в Европа, спомняме си уроците на нашата история и се убеждаваме, че би трябвало да живеем в по-добро бъдеще в името на идващите генерации ", съобщи тя на взаимна конференция с президента Зеленски.

Председателката на Европейска комисия акцентира, че датата на визитата ѝ в Киев символизира и солидарността. " Работим по разнообразни посоки и ще показва някои от тях ", добави Фон дер Лайен. Следва част от речта ѝ, предадена от сътрудник на Европейският нюзрум - платформа за съдействие сред 21 европейски осведомителни организации, измежду които е и Българска телеграфна агенция.

" Първият приоритет е да помогнем за обезпечаването на муниции на украинската войска. Знаете, че работим по три посоки. Най-належащо в този момент е незабавното разпределяне на муниции от запасите на страните членки. Отделили сме 1 милиард евро за това и има резултат. Значителни ресурси от муниции към този момент са доставени или пътуват към Украйна, само че незабавно би трябвало да се направи още. Ето за какво второто решение, за което се договорихме предходната седмица, планува отпущането на 1 милиард евро от европейските средства за мир за закупуване на 155-милинетрови и 152-милиметрови муниции от страните членки . А ускоряването работата ни в тази сфера ще помогне на страните членки да усилят мащаба на производството и да ускорят доставките на муниции, с цел да отговорят на потребностите на Украйна и страните членки.

Второто направление е финансовата поддръжка.

Продължаваме да оказваме жизненоважна финансова помощ на Украйна. Знаете, че разполагаме с пакет от 18 милиарда евро за цялата 2023 година, от които досега към този момент сме разпределили 6 милиарда евро. Това способства доста за превъзмогване на бюджетния недостиг на Украйна. Но несъмнено ние към този момент работим по финансовата поддръжка след 2023 година

Третото направление е обвързвано със глобите.

Продължаваме да вършим всичко по силите си, с цел да разрушим военната машина на Путин и неговите доходи. Санкциите ни дават резултат. Ние да вземем за пример намалихме с съвсем две трети вноса си от Руси я, като по този метод я лишихме от извънредно значими източници на доходи. Така че към този момент сме наложили висока цена на Кремъл посредством 10-те поредни пакета от наказания. Миналия петък Европейска комисия одобри оферти 11-и пакет от наказания. Правим това в доста тясна съгласуваност с нашите интернационалните сътрудници, изключително с Г-7. Позволете ми да се спра напълно в резюме на три детайла от този пакет.

Първо, усъвършенстваме съществуващите си принадлежности. Така че прибавяме още артикули към нашата директна лента. Например артикули, направени посредством съвременни технологии или елементи за самолети, които отиват в трети страни, към този момент няма да попадат в ръцете на Кремъл. Въпреки това ще би трябвало да предприемем спомагателни дейности. Напоследък следим растеж на извънредно необикновени търговски потоци сред Европейски Съюз и някои трети страни, като тези артикули по-късно се озовават в Русия.

И ето за какво, второ, предлагаме нов инструмент за битка със заобикалянето на глобите .

Ако забележим, че артикули от Европейски Съюз отиват към трети страни и по-късно се озовават в Русия, бихме могли да предложим на страните членки да наложат наказания върху износа на тези артикули. Този инструмент ще бъде последна мярка. И ще се употребява внимателно, след доста деликатен разбор на риска и след утвърждение от страните членки на Европейски Съюз. Но не трябва да има подозрение, че работим против заобикалянето на глобите.

Третият детайл в този пакет е, че предложихме да се забранят сенчести структури от Русия и трети страни, които съзнателно заобикалят нашите наказания.

Четвъртото направление, което обсъждахме, надвишава тематиката за войната. И позволете ми да засегна бъдещето и паролите за участие на Украйна в Европейски Съюз. Комисията ясно дефинира седем стъпки, които Украйна би трябвало да предприеме, преди Европейска комисия да предложи на страните членки да стартират договаряния за присъединение.

Украйна работи неуморно, интензивно и сполучливо по тези седем стъпки, макар компликациите при провеждането на промените. Затова желая да изразя дълбокото си почитание към тази изключителна работа. Сега можете да разчитате на нашата поддръжка и на нашия експертен опит по време на целия развой. Работата би трябвало да продължи. Така че Европейска комисия ще рапортува на Съвета на Европейски Съюз през юни. Но най-важното е, че по-късно през октомври ще показа и писмен отчет.

Непосредственият приоритет в този момент е зеленият преход да минава безпроблемно и на допустимо най-ниска цена. Това изисква доста тясно съдействие сред другите заинтригувани страни. Ето за какво ще създадем обща координационна платформа, с която още веднъж да задействаме солидарността по всички линии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР