За мен е чест да ви представя следващия ни събеседник.

...
За мен е чест да ви представя следващия ни събеседник.
Коментари Харесай

Д-р Лъчезар Милушев: Предварителната подготовка и съзнанието за превенция ни правят адекватни при заплахи

За мен е чест да ви показва идващия ни събеседник. Бързам, тъй като в случай че изчета цялата му биография, ще стане време за новините. Д-р Лъчезар Милушев е при мен в студиото. Добър ден.

Добър ден.

Вие сте съавтор на магистърска стратегия " Сигурност и противопоставяне на радикализацията и тероризма “ във Военна академия; заместник-ръководител на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма. Д-р Милушев работи дълго време в системата на Министерство на вътрешните работи, като поредно минава и през разнообразни длъжности, в това число консултант на министъра на вътрешните работи, действен асистент на основния секретар. Той е един от създателите на новата " Процедура за държание и дейности при опасност от потребление на взривно устройство в обект за публично прилагане с всеобщо престояване на хора “. Какво е най-важно да знаем за новата процедура? Вашият къс разбор на събитията от последната седмица и бомбените закани.

Смисълът на процедурата е като на всеки един подобен документ – да уеднакви практиките и с елементарен и понятен жанр на поредност от дейности да бъдат написани или въведени в практиката дейности, които са свързани с другите стадии от пораждане на една такава опасност, а точно: приемане на опасността, реагиране във връзка с нея, т.е. да забележим нещото, което е доста значимо при дейности при изключителни спешни обстановки, а точно – да се оцени опасността, да се откри нейния темперамент, след което да се пристъпи към съответните дейности, които задачата, несъмнено, е да бъдат оптимално съответни на опасността. Т.е. в тази ситуация, когато приказваме за закани от потребление на взривни устройства, е да не се провокира непотребна суматоха, да не се провокира в последна сметка, защото когато приказваме за такива обекти с всеобщо престояване на хора, каквито са учебни заведения, университети, най-общо казано просветителни институции, в случай че щете, това може да касае и други обекти, които ще си ги спестя сега заради разбираеми аргументи.

Да не подсказваме.

Да, не е належащо. Така че по този метод се разстройва общо казано и публичния живот, което е обвързвано с родители, със структури на органите по сигурност, както на Министерство на вътрешните работи, по този начин и на други способени държавни институции. И тъкмо в този смисъл, под управлението на заместник-министър ръководителя по вътрешен ред и сигурност господин Демерджиев беше основана такава работна група. Тази процедура е писана от най-хубавите специалисти в страната по другите посоки на активност, тъй че регистрирани са положителните практики в развити страни, които задоволително доста са страдали от такива закани. Така че персонално за мен процедурата е съответна, смислена и мисля, че би било добре да се ползва. Като самата тя, отново споделих, е обвързвана с трите стадия: приемане на сигнала, какво би трябвало да се прави, според от това по какъв канал е получен – дали по имейл, дали по обществена мрежа, дали по телефон, дали в това число и с писмо.

Това беше огромната полемика и в телевизионните студиа цяла седмица – че до момента не е била написана процедура за всички вероятни разновидности за закани. Директорите споделят " За нас ученическата раница е едно, ние им знаем маниерите, а за един специалист по сигурност е друго, в случай че е захвърлена някъде по коридорите “.

Именно по тази причина в процедурата е подчертано много в детайли на това, че е доста значим първичният бърз оглед, в който се включва и личният състав на съответния обект, заради простата причина, че той най-добре познава самия обект. Искам да кажа, че аз съм бил, знаете, и много години чиновник по сигурност в Националния замък на културата и тая процедура съм я ползвал, и в тази връзка съм уверен, че тя работи и е използвана. Знаете какъв огромен обект е това. Но е допустимо да се направи подобен оглед за да се открият такива съмнителни предмети, багажи, на които не може да бъде неотложно открит притежателят. Т.е. те могат да бъдат опасността. И откакто те се открият къде се намират, тяхното местонахождение, обезпечава се непосредствен периметър или зона, по този начин да го назовем, към обекта и не се позволява прекосяване наоколо до него. Нека си представим в противоположен случай, че стартираме извеждането и хората минават тъкмо до тоя пакет – не вършим ли тъкмо противоположното на това, което би трябвало да вършим?

И тъкмо тук идва огромният въпрос: в редица институции, макар инспекциите, които са регулярни, в това число тези на пожарната, има доста институции, цели факултети на образователни заведения, в които спешният излаз е или заварен, или трансфорат в склад. Колко е значимо в този момент всички, които ни слушат да създадат предварителната защита за обезопасяване на постройката си?

За да бъдем съответни на актуалните закани, а те, за жалост, се умножават, би следвало да имаме авансово подготовка и схващане за предварителна защита. Според мен е неприемливо в каквато и да е социална постройка спешният излаз да не бъде наличен, да няма опция елементарно и бързо и съвсем незабавно да бъде отворен, тъй като пък има и такива, където са заключени, със съответните резета, в това число контроли на достъпа, само че това би следвало да може да падне незабавно, с цел да се употребява навреме. Тук не приказваме единствено за случая със опасност за потребление на взривно устройство – в случай че щете и за пожар, в случай че щете за извеждане при земетресение и редица други такива произшествия, които могат да зародят, което почтено казано, е неприемливо, в случай че това го има в такива здания за публично прилагане.

Не можем да го припишем като неприятна линия или неглижиране на казуса единствено от страна единствено на българина – хората работят, когато опре ножът в кокала, тогава човек мисли за тези неща. Споменахте и земетресение – отново беше тематика за три дни и отшумя. При земетресенията – светла им памет на десетките хиляди души, които починаха в Турция и Сирия, само че и тази тематика мина и отпътува. Сега, като кажете тук земетресение – да бе да, имаше нещо, само че няма ужасно, мина.

За страдание, не е добра практиката. Има задоволително експертиза и задоволително насъбран опит, който разрешава да има една предварителна подготовка. Има един – ще го дам за образец – един прелестен център за образование на Столична община, където децата могат в действителност да влязат в подобен симулатор, да го усетят, да го видят.

Факт. В кв. Панчарево в София, гостоприемни са.

Вие знаете, да.

Полигонът за образование при естествени бедствия, повреди и произшествия. С господин Красимир Димитров от Столична община…

Наистина доста, доста всеотдайни, в действителност доста потребни неща могат да се научат там. Което навежда на мисълта, че въпреки всичко подготовката и предварителната защита е основно значима в такива случаи. Ако човек няма даже бегла визия какво да прави в една обстановка, мъчно е да реагира.

След малко желая да поговорим и за новия Център за проучване на екстремизма и тероризма. Още малко обаче по отношение на процедурата, за която говорихме и подготовката на въпросните обекти?

Подготовката е основно значим миг от способността да се противопоставим на подобен вид закани, като тя би трябвало да премине главно през два стадия: обмисляне, т.е. да се осмислят заканите, по какъв начин могат да зародят, по какъв начин да се развият в съответния обект, защото всеки обект си има своите специфики – брой хора, тип на посетителите, специфичност разполагаем на обекта в случай че желаете. И това всичко би трябвало да бъде осмислено като един проект за деяние, който не съставлява някаква кой знае каква огромна трудност. Но в този проект основното са процедурите – кой от личния състав какво би трябвало да направи, по какъв начин, в какви периоди. И другото нещо, което е идващият стадий, който може да направи тази подготовка смислена и рационална, е образованието. Хубаво е това образование да става с на практика дейности. Примерно, при извеждане при пожар да не се имитират задействане единствено на системи и личният състав да го няма, а ние да го отчетем, а наистина…

Персоналът да знае, да е предизвестен същия ден просто да пристигна по-късно на работа, да.

Да, точно, тази процедура вие я подсказвате. А самият личен състав да може да взе участие дейно в тези дейности. Могат да се задимят в това число с подобен, театрален пушек избрани сектори. Това е доста добра процедура.

Правили сте го вие и в НДК – всички помним огромното антитероистично обучение на Министерство на вътрешните работи, за което бяха мобилизирани пожарна, полиция, службите. С авансово известяван на популацията, несъмнено.

Не, не приказваме за чак толкоз огромни неща, само че това може да се прави от всеки обект, не изисква кой знае каква подготовка. Колегите, които работят в съответните сфери на сигурност, постоянно могат да спомагат по този начин, че да се сътвори една процедура. Т.е. знаете доста добре, говорили сме го, че познанието на нещо е друго от знанието. За да имаш знание, би трябвало нещо да си го изживял, да си го усетил, да си го почувствал, с цел да си наясно какво би трябвало да правиш и какво да не правиш в дадена обстановка.

Искам да поговорим в детайли и в последващи наши срещи за новия Център за проучване на екстремизма и тероризма. След основаване на магистратурата преди няколко години, Вие дружно с полк. доцент доктор Петър Маринов продължихте амбициозно и създадохте и новия център. Кажете в резюме, за какво е толкоз необходим?

Първо желая да стартира с това, че това е една добра процедура. И апропо, може да го видите в документите, които са написани в Европейския съюз, а точно – Стратегията за противопоставяне на тероризма 2020-2025 година Целта тук е да се обединят напъните на способените държавни структури или оторизираните органи по сигурност, на неправителствения бранш и научната общественост по въпросите, за които приказваме и сега, т.е. да се обединят напъните на обществото като цяло, с цел да се дефинират заканите, да се изведат най-хубавите практики, които по своята си същина да бъдат след това имплементирани в подобен жанр процедури, проекти, метод за деяние и държание при разнообразни обстановки. И несъмнено, дружно всичките като общество да се противопоставим на актуалните закани.

Благодаря Ви, доктор Милушев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР