За мен днес няма новина. Още преди няколко дни прогнозирах,

...
За мен днес няма новина. Още преди няколко дни прогнозирах,
Коментари Харесай

Вицепрезидентът с нови критики към премиера Петков заради Украйна и РСМ


За мен през днешния ден няма вест. Още преди няколко дни предвиждах, че ще се вземе такова решение за даване на военно-техническа помощ на Украйна, което да удовлетворява всички политически сили в обединението. По-важно е дали българите са по-обединени по-късно решение. Това съобщи вицепрезидентът в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4975
Днес видях и друго, че Народното събрание проработи, по този начин както трябваше, акцентира тя.

„ Не чух в полемиката обаче, каква е нашата българска позиция във връзка с самия ход на войната. От първичното предпочитание да помогнем на украинците, през днешния ден ние сме в една напълно друга конюнктура. Българската позиция би трябвало да бъде към този момент на друго равнище, тъй като и обстановката се промени “, изясни Йотова.

Вицепрезидентът напомни, че Министерски съвет е изпълнителна власт, подчинена на Народно събрание. „ Няма нищо неприятно в това да се съберат всички партии и да решат какво следва оттук-нататък. Въоръжаването на страна в сърцето на Европа е невиждана обстановка от Втората международна война насам “, сподели още тя.

„ Днес ме изненада, че в решението, което беше признато от Народно събрание съществуват причини, които научихме от визитата на украинската делегация у нас. Първо – сякаш се търсеше спомагателна помощ от президент на непозната страна, като че ли нашият министър председател не е задоволително решен за това решение и в един подобен повратен миг неналичието на министър-председателят, на военният министър и на основни министри, бе необяснима “, призна вицепрезидентът.

„ В същото време ние нямаме изгода от политическа неустойчивост сега и от това да има нови избори. Всички помним какво беше предходната година. Когато има разнообразни мнение би трябвало да има по-голяма чуваемост. Критиките не целят да уязвят държавното управление, а да му оказват помощ. Те обаче се одобряват доста прочувствено “, разяснява Йотова.

По отношение на думите на финансовия министър за това да желаяме изключение от ембаргото за съветския газ, Йотова съобщи: „ Няма неприятно. Защо обаче България през днешния ден не беше упомената от ръководителя на Европейска комисия, в случай че България е поискала това преди дни? “, чуди се вицепрезидентът.

Във връзка с доставките на газ тя съобщи:

„ Чуваме, че до края на годината ще има газ, само че дано да бъдем, реалисти. След дни Европейска комисия ще показа един извънредно значим документ – Стратегия за обединен импорт на газ. Ако се потвърди, че ние сме взели решението да не се заплаща на „ Газпром “ поради медиатори, това би сложило доста въпросително към държавното управление. Искаме да знаем какво става, по какъв начин се договаря. Някои европейски страни ще купуват газ на бартер. България дали ще го направи? Ако ние имаме сигурност какво ни следва през идващите месеци, Министерски съвет би трябвало да излезе и да го разгласи “, счита.

По отношение на еврочленството на Република Северна Македония (РСМ), вицепрезидентът съобщи: „ Нашата позиция за договарянията за еврочленството на РСМ е ясна и безапелационна. До този миг тя е отстоявана на всички равнища. Има голям напън върху страната ни по този въпрос “, призна тя.

Във връзка с визитата на премиера в РСМ, Йотова сподели, че някак си се е основала една неприятна наклонност да научаваме новините извън.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР