“За мен би било трагично да се откажем от втечнения

...
“За мен би било трагично да се откажем от втечнения
Коментари Харесай

Кирил Петков: Проблемът не е плащането в рубли, а дали зимата ще има руски газ

“За мен би било трагично да се откажем от втечнения газ и да платим в рубли. Не за друго, а тъй като ще ме е боязън какво ще се случи зимата “, разяснява някогашният министър председател Кирил Петков в сряда пред Нова тв.

“Сега се приказва дали “Газпром” ще ни пусне да плащаме в рубли, или не. Проблемът не са рублите. Истинският проблем е сигурността на доставката. В момента немските компании заплащат в рубли и им стопираха газа по “Северен поток 1”, италианските им понижиха доставките. Най-много ме е боязън, че наесен, тъкмо като стартира отоплителният сезон, ще стартират проблемите. Например - планов ремонт на някаква турбина”, сподели Петков.

Според него най-хубавият вид е, в случай че България остане самостоятелна от “Газпром” през тази зима.

" Когато имате снабдител, който си сменя от заран до вечер мнението, по какъв начин да разчитате, че през зимата той ще бъде правилен? Ако някой успее да контракти някакви количества да изпълни “Чирен” с някакъв на ниска цена газ, дано го направи. Тук е въпрос сигурност-цена. Сигурността е по-важна от цената. Цяла Европа се чуди какво да прави, всички се опасяват за зимата. България не спря нито за секунда подаването на газ. Мисля, че се справихме идеално към този момент”, добави Петков.

Бившият министър председател описа и за контрактуваните седем доставки с американски полутечен газ, планувани за есента и зимата.

“Ако България изиска тези танкери, предлагащата компания не може да откаже. За октомври и ноември бяхме подготвени с опция корабът да се паркира в Гърция. Не искахме да ги подпишем, тъй като не искахме в последните 2-3 дни на държавното управление да кажат: “Те подписаха еди какви си газови договори”. Искахме да дадем късмет на идващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 $ под европейския пазар в този миг ", съобщи той.

По думите му с превоза и регазификацията контрактуваният газ ще излезе 20 $ по-евтино от цената на европейските тържища. Петков подсети, че газ може да се откри и съветските доставки не са безалтернативни.

“Когато “Газпром” спря подаването на природен газ, макар че имаме действителен контракт, две седмици по-късно към този момент имахме 2 кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, в средата на най-голямата рецесия, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите “, сподели той.

“Борисов е нездравословен за страната и партията си “

Бившият министър председател насочи рецензии и към водача на ГЕРБ. Според него Бойко Борисов е нездравословен както за България, по този начин и за партията си.

“Борисов знае, че при работеща правосъдна система, би трябвало да върви в пандиза. Дори европейските водачи ми споделиха - той би трябвало да се пенсионира. Една от аргументите да не ни пускат в “Шенген " е, тъй като ги е боязън

Борисов да не влезе още веднъж в ръководството. Това ми го сподели един от министър-председателите на срещата в Брюксел. Казаха ми още, че всеки политик би трябвало да знае по кое време да се отдръпна ", добави Петков.

По думите му има и неща, които харесва в служебното държавно управление. Едно от тях е, че инспекциите на „ Капитан Андреево” не престават.

“Браво на министър Иван Демерджиев. Има политики, които би трябвало да продължат и се надявам тези два месеца да не загубим ход”, разяснява Петков.

Бившият министър председател съобщи още, че на този стадий не знае дали „ Продължаваме Промяната” ще се яви дружно с “Демократична България” с общи листи на идните избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР