„За мен антикризисните мерки са погрешни, както се изразиха и

...
„За мен антикризисните мерки са погрешни, както се изразиха и
Коментари Харесай

Ножаров: Към момента икономическата политика на България не е наред

„ За мен антикризисните ограничения са неправилни, както се показаха и доста други експерти. Много е неправилно да се приказва, че инфлацията е привнесена. Елементи от нея са привнесени, само че тя се мултиплицира тук. “, съобщи икономистът Щерьо Ножаров пред БНР.

„ Нейни детайли са привнесени поради високи цени на суровините, в това число и горива. Имаше изказване, че увеличението на приходите на някои ниско доходни групи не въздейства върху инфлацията, защото тя е привнесена, което не е правилно. Когато се усилват приходите на нискодоходни групи, се усилва тяхното ползване, което е фокусирано върху доста стеснен кръг нужни богатства, като мляко и самун. “, добави той.

„ Когато се концентрира високо ползване върху стеснен кръг богатства, тяхната цена се подвига. Още повече, че тези богатства се създават на национално равнище и са малотрайни. Това незабавно ще усили инфлацията в дребната потребителска кошница и то без да е привнесено по никакъв метод. “, сподели икономистът.

„ Нека разгледаме някои числа от пролетната макроикономическа прогноза на Европейската комисия, която предвижда стопански напредък на България през 2022 година единствено 2,1%. В същото време заетостта е към 5%. Ние ще реализираме планувано едни доста най-малък стопански напредък при съвсем цялостна претовареност, при европейски фондове и при бюджетен недостиг. Това демонстрира, че все още икономическата политика на България не е наред. “, изясни той

„ Къде тук идват обявените антикризисни ограничения? Те са с фискален темперамент, който е неправилен. Трябва да се основат инструментите на паричната политика. Тя дава бърз резултат и резултат, а фискалните ограничения би трябвало да ги допълват. От всичко, което се изговори досега, отсъства Българска народна банка и парична политика. “, разяснява Ножаров.

Според него ограниченията са неверно разчетени, тъй като приходите в последните години се усилват, само че не се усилва покупателната дарба.

„ Ако би трябвало да предприемем верните ограничения, те ще бъдат свързани не с нарастване на приходите, а с паричната маса в послание. Мерките би трябвало да бъдат основани единствено на принадлежности на паричната политика, а фискалните да бъдат единствено допълващи. Това, което в този момент ще създадем, в най-хубавия случай, ще даде резултат през идната година. Успокоение на инфлацията с тези ограничения през тази година няма да има “, показва още Ножаров.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР