За между 25-30% от децата, които днес влизат за първи

...
За между 25-30% от децата, които днес влизат за първи
Коментари Харесай

За 25-30% от първокласниците българският език не е майчин

За сред 25-30% от децата, които през днешния ден влизат за първи път в класната стая, българският език не е майчин. Данните са косвени, само че бяха изказани от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Това значи с още по-голяма мощ, че предучилищната подготовка - на 5 и 6 години, както и детската градина от по-ранна възраст - са извънредно значими за подготовката за обучение.

Министър Вълчев призна и различен проблем - нараства броят на децата, които идват от фамилии с ниско обучение. Той изясни, че двете трендове водят до струпване на дефицити и самоизключване на възпитаници. МОН дава отговор на това с планове за в допълнение образование по български език.

Затова и Министерство на образованието упорства на ранното привличане и оставане на децата в учебно заведение. Мерките, които институциите взимат, са сложни, в това число и от тази образователната година влизат в действие разпоредбите за приемане на обществени помощи. Министър Вълчев акцентира, че към този момент и енергийните помощи са обвързани с визитата на децата в учебно заведение.

По отношение на днешния митинг, проведен от учители за алегорично пиянство на студена вода пред постройката на МОН, министър Красимир Вълчев уточни, че той е проведен от учители, които в никакъв случай не са взели участие в групите, работещи за връщане на деца в учебно заведение. Целта на наредбите е да затвърдят механизма, тъй че да се обезпечи подпомагане на всички органи по казуса.

Ако се отиде на място по учебните заведения ще се видят същинските проблеми - и това е отпадането от учебно заведение, тази акция е провокативна - по този начин министър Вълчев отговори на готвения за през днешния ден алегоричен митинг. Вълчев бе безапелационен, че в учебно заведение няма джендър агитация, а митингът е проведен и подсилен от групите за митинг против Стратегията за детето. Министърът изрече страдание, че протестните изявления бяха подкрепени и от опозицията и това прави митингът политически.

" Необходими са " чрезвичайни старания ". Имаме няколко изтървани генерации. Нямаме право да бъдем съучастници на следващото потомство необразовани. Затова направихме механизма, който е основан на обща работа на институциите ", разяснява Вълчев.

Министърът съобщи и че родителите могат да бъдат сигурни за отбраната на персоналните им данни при въвеждане на електронните дневници. Такива ще получат всички, които учебни заведения, които желаят това, изясни Красимир Вълчев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР