За малко повече от месец, насред коалиционни разправии, забавени назначения

...
За малко повече от месец, насред коалиционни разправии, забавени назначения
Коментари Харесай

Тандемът Денков-Габриел показа, че знае как може да се управлява успешно и резултатите са видими

За малко повече от месец, посред съдружни разправии, забавени назначения и стотици заварени проблеми, кабинетът Денков-Габриел съумя да свърши значително значими неща, част от които дълго време бяха оставени на пауза.

Първо, забележими са стъпките на кабинета да избута България до Шенген. А с цел да се случи това, изключително на фона на идните избори в Нидерландия, би трябвало да се решат проблемите с незаконната миграция. Почти всяка седмица има огромни профилирани полицейски интервенции по две линии – против самите каналджии и против така наречен хавалари, които се занимават с финансовите преводи на каналджиите. В интервала 26 юни – 2 юли да вземем за пример се регистрира понижение с 29% в случаите и с 37% в броя на лицата, създали опит да преминат през държавната граница, по отношение на миналата седмица. Националният координационен център, който координира работата на институциите в битката с незаконната миграция, към този момент действа. В момента се приготвят документи за основаване на Оперативна целева група, която ще е интернационална и ще включва няколко страни, с поддръжката на Европол.

Почти е несъмнено към този момент, че държавният бюджет с 3% недостиг, импортиран от министерство на финансите, ще мине и на второ четене – и това проправя пътя и към другата стратегическа цел, оповестена от държавното управление, а точно влизане в еврозоната.

На фона на нормалните разногласия, които съпътстват всеки проектобюджет, през юни МФ регистрира позитивно бюджетно салдо от 0.2 млрд лева Към края на май салдото изоставаше с 1,200 милиарда лева, а през юни бяха събрани 1,400 милиарда лева повече доходи, в сравнение с бяха разноските. А с помощта на политиката, заложена в бюджета, и енергийните помощи за бизнеса, България регистрира растеж от 3,9% по Евростат, най-голям растеж на износа в целия Европейски съюз, втория най-голям растеж на индустриалното произвеждане в целия Европейски Съюз и най-голям растеж на заплатите в Европейски Съюз.

Една знакова и дълго чакана аудиенция – на президента на Украйна Володимир Зеленски, се случи тъкмо в края на първия месец на държавното управление, по покана на кабинета Денков-Габриел. Президентът Зеленски и министър председателят Денков подписаха в София декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО след края на войната. Беше подписан и меморандум за съдействие в региона на енергетиката, като България най-сетне ще се отърве от остарялото съоръжение на АЕЦ Белене, който в никакъв случай няма да проработи – като ще завоюва пари от това и в това време ще помогне на Украйна. В неизползваните реактори са „ затворени “ 1,2 милиарда лева

Виждат се напъните и по друга значима тематика – пътната сигурност, по която министър председателят Денков образува междуведомствена група. През ден научаваме от новините за огромни регулярни инспекции в цялата страна от 6 институции – Министерство на вътрешните работи, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, АПИ, Национална агенция за приходите, Агенция „ Митници “ и Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “. Министерство на превоза се включи с превантивна мярка – вкара видеоклипове в теоретичните изпити, които ще мерят знанията на претендентите за водачи. За разлика от предходния метод на изпитване тези видеоклипове оптимално приближават до действителната среда на пътя. И ще приготвят по-добре младите водачи.

Изглежда, че най-сетне ще се отпушат затлачените планове със строителство и ремонт на автомагистрали. Регионалният министър Андрей Цеков беше подложен в невъзможна обстановка да спре порочните инхаус контракти на пътните компании. Въпреки всички разбори и отчети, трима министри преди него – Виолета Комитова, Гроздан Караджов и Иван Шишков, не направиха нищо по въпроса. Сега към този момент за Министерство на регионалното развитие министъра е невероятно да ги спре, тъй като всички периоди, в които е можело това да стане без правни последици за страната, са изпуснати. Но въпреки това е извънредно време работата да се възобнови, тъй като пътищата са рискови за живота на хората. Не може повече и Северозападна България да е откъсната от останалата част от страната. Постижение е, че няма да се индексират предплатено платените пари на строителните компании, а самите те към този момент са задължени на подсигуряват за качеството на пътищата.

Правителството застъпи точко към случая с язовира Нова Каховка в Украйна, който провокира екокатастрофа към Одеса. Няколко институции – Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването и Министерство на туризма, осигуриха непрекъснат мониторинг, взимат се ежедневни проби от морските води и всеки ден се разгласява информация. Това, на фона на хибридните офанзиви и дезинформация, е основно за спокойствието и на туристите, и на жителите по Черноморието.

Не може да се отхвърли и светкавичната реакция на страната при наводненията в Северозападна България. Правителството реагира неотложно с ограничения в поддръжка на бедстващото население след пороите. Екипите на пожарната и армията се включиха на терен. Правителството отпусна помощи в поддръжка на засегнатите. Министерството на труда и обществената политика сътвори организация потърпевшите да получат еднократната помощ в размер до 1512 лева в незабавен порядък. Над 135 000 литра питейна вода от Държавния запас стигнаха до хората в най-засегнатите от наводненията региони с нарушено водоснабдяване. Министерство на регионалното развитие незабавно разпореди ремонтно-възстановителни действия по републиканската пътна мрежа. В постоянния проектобюджет е заложено нарастване на фонда за бедствия и повреди от 80 млн. на 130 млн.

До момента МТСП е изплатила на 142 фамилии е изплатена еднократна помощ на обща стойност 156 214 лева Агенцията по заетостта обезпечи опция безработни да бъдат включени към спешните екипи на потърпевшите общини за разчистване на засегнатите парцели и инфраструктура. Разкрити са 208 работни места.

Министерски съвет съумя да отпусне и 2,5 млн. лева за дезинсекционна акция по поречието на река Дунав, поради несъразмерното повишаване на популацията на комари след наводненията. Кампанията е закъсняла, защото служебното държавно управление не е подхванало никакви ограничения още напролет, когато може да се влияе непосредствено върху ларвите. Сега, в средата на месеца стартира напръскване с хеликоптер, и с наземно отнасяне, за по-голяма успеваемост.

Правителството се зае с един от най-тежките проблеми в енергетиката – предоговяране на изискванията по Плана за възобновяване и резистентност във връзка със Зеления преход и затварянето на ТЕЦ-овете. Изработват се съответни оферти, които да бъдат показани от българска страна пред Европейска комисия в осъществяване на решението на Народното събрание.

За първи път това държавно управление направи значима стъпка към цялостна правосъдна промяна. Като председателстващ на пленума на Висшия правосъден съвет министърът на правораздаването Атанас Славов стартира и изведе процедурата за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев според измененията в Закона за правосъдната власт. Славов апелира през Върховен административен съд избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР