За малко пловдивското ОУ Стоян Михайловски да остане без нито

...
За малко пловдивското ОУ Стоян Михайловски да остане без нито
Коментари Харесай

Пробегът на мира за малко да остави школо без учители

За малко пловдивското ОУ „ Стоян Михайловски ” да остане без нито един преподавател, откакто маратонците от Световния пробег на мира понечиха да ги вземат със себе си и да обиколят цяла Европа дружно в идващите 7 месеца.  

Тогава аз ще преподавам математика, незабавно изрази подготвеност Деян от 2. " в ", който занапред се готви да кандидатства в Математическата.

 Не се наложи, тъй като хлапета  успяха да се оправят с предизвикването, което двайсетината бегачи им насочиха - да познаят от коя народност е всеки от тях. Така избавиха екипа и след визитата, вместо да стегнат куфарите и да обуят маратонките, учителите отново влязоха в час.  

Участниците в тазгодишния Световен пробег на мира дойдоха през вчерашния ден по обяд в школото, откакто преди този момент минаха през СУ „ Цар Симеон Велики ” и на път за ОУ „ Любен Каравелов ”. За първи път тази година пробегът започва от България предния ден, а до 4 март ще обиколи 11 града. Инициативата, която се организира от 31 година, е най-мащабната и най-продължителна всеобща демонстрация, отдадена на мира, подета е от американска организация отпред с йога учителя Шри Чанмой. Философията е всеки да направи стъпка към един по-добър свят.

Учениците от 5. " а " и 5. " в " направиха шпалир във фоайето на ОУ „ Стоян Михайловски ”. Пръв с факела на мира в ръка сред децата мина президентът  за Европа Девашишо Торпи. Спортисти от Словакия, Франция, Русия, Унгария го последваха, удариха длани с децата и на тичешком изкачиха стълбите до втория етаж около портретите на Левски и Хаджи Димитър. На площадката там към този момент ги чакаха всички останали класове. Директорката Тинка Балабанова изясни, че Пробегът на мира минава през учебното заведение, след каго негови ученици предходната година посочили свои картини в Колизеума. И прикани положителното да се предава от ръка на ръка, от сърце на сърце и от дете на дете. След като децата попяха и потанцуваха национални танци пред гостите, Девашишо Тори предложи да им опише историята за един техен 7-годишен връстник, който преди доста години живял в Индия и обичал музиката и поезията. Мечтата му била  светът един ден да се трансформира в място на съгласие. Когато момчето пораснало, се трансформирало в доста добър спортист и се преместило в Америка. А един ден запалил факел, отдаден на мира, с цел да обиколят с него съидейниците му цялото земно кълбо. По света всички ние сме братя и сестри и всички сме едно огромно семейство, приключи описа си за Шри Чанмой ръководителят на организацията за Европа. Той показа с хлапетата и увереността на гуруто, че във всяко момче и момиче има нещо особено, което може да промени света. Когато сътворяваме тази атмосфера с изкуство и спорт, можем да го реализираме - всеки по своя метод, добави Девашишо Тори.

Той описа още, че в идващите 7 месеца факелът ще обиколи Европа в сняг, дъжд и вятър, ще прекоси и останалите сезони, с цел да финишира през октомври в Португалия. По време на тази обиколка доста мъже, дами и деца ще се допрян до него.

Девашишо Тори обаче предизвести децата, че преди да дадат мир на света, би трябвало да го открият в себе си. И попита къде е. В сърцето, провикна се детски глас. Тори прикани всички да вдигнат дясната си ръка, да я сложат върху сърцето си, да затворят очи и за минута да останат в мир и покой, да помълчат и да усетят единението с целия свят - до Африка, Русия и Япония. Изведнъж цялото учебно заведение се умълча, в опит да се сприятели със света.

Точно тогава мъжът с факела насочи идващото предизвикателство - всеки бегач да каже няколко думи на своя език, а по тях учениците да отгатнат от коя страна е. Ако съумеят, маратонците ще им изпеят ария на мира, в случай че изгубят - ще отведат със себе си всичките им учители и ще ги върнат назад чак след 7 месеца.

Ахой, приветства първо гостът от Словакия. Хлапетата бързо се ориентираха при споменаването на столиците на другите страни. Сокоропоговорка на славянски език много ги затрудни и хлапетата допуснаха: „ Китайски? ”. Оказа се, че дамата в наследник състезателен екип пред тях идва от Чехия. Нямаше потребност от джокер със столица, когато рускинята сподели: „ Здравствуйте, меня зовут Таня! ”. С лекост учениците разкриха поданството и на сърбина и французойката. Всички те не са изявени спортисти и имат и други специалности. Не гоним достижения, а имаме филантропични цели, изясни Андрей. Той е взел участие в разнообразни маратони и за 10 дни е пробягал 1054 километра.  
След като бегачите изпяха обещаната ария - химн на придвижването си, връчиха документ на школото и картина на мира, персонално нарисувана от Шри Чанмой. Децата от своя страна бяха приготвили мартеница с бял гълъб - знак на мира.

Докато си ги разменят, Ицко от 2. " в " клас се замисли какво в този момент да промени в света, с цел да стане по-добър. В последна сметка хлапето заключи, че и в този момент си е окей.
Преди да отпътуват от Пловдив, участниците в Пробега на мира направиха една обиколка на Гребната база дружно със стотина деца от Спортното учебно заведение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР