За Лили Иванова се знае, че е дълбоко вярващ човек,

...
За Лили Иванова се знае, че е дълбоко вярващ човек,
Коментари Харесай

Лили дарява пенсията си на Самоковския манастир, почита майка си със стенопис

За Лили Иванова се знае, че е надълбоко набожен човек, който по никакъв начин не обича да демонстрира възприятията и пристрастията си. В редките си изявленията естрадната прмадона споделя, че има хора и фамилии, на които оказва помощ, само че счита за излишно да приказва за това. Наблюдателни гости на Самоковския девически манастир „ Покров Богородичен ” пък от години настояват, че това е обичаният храм на певицата и място, където тя обича да се усамотява и да се отърсва от ежедневната суетност.

Не е загадка, че Лили подарява пенсията си на женската обител в Самоков. До края на предходната година Примата взима по-малко от 300 лв. пари за напреднала възраст, които постоянно препраща към монахините. Но от ноември 2019-та с решение на Народното събрание пенсията й внезапно е увеличена със 700 лв. като създател с огромни заслуги за България. Неизвестно остава дали новият размер отива целия за манастира в Самоков.

Добре знае се обаче както в Самоков, по този начин и в цяла България, че Лили Иванова подарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница – именният ден на звездата. Стенописът се намира от ляво на входа и добре хармонира с цялостната декорация на църквата, която е дело на един от най-забележителните родни иконописци от Възраждането до през днешния ден като Захари Зограф, роден и учил се на творчество в Самоков.

В църквата на манастира „ Покров Богородичен ” в рилското градче има и красива иконопис на Богородица Живоносен източник. Голямата фреска се намира високо от лявата страна на храма покрай входната врата. Цветовете са ярки и очевидно са относително нови - малко опушени са от дима на свещите и тамяна. Личи и ръката на надарен иконописец. Най-долу на стенописа с бели букви през цялото платно е написано „ Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария ” . Като се има поради привързаността на Примата към самоковския манастир, може да се одобри, че точно тя е финансирала изобразяването на библейската сцена в манастирската черква, като е поискала това да е безконечен спомен за нейната майка Мария Петрова. За нея певицата постоянно споделя, че дружно с татко й в никакъв случай не са й се карали, само че са научили нея и сестра й на ред и дисциплинираност.

Освен това майката Мария била и доста добра певица, както и други родственици на изпълнителката на „ Детелини ”. Мария Петрова Дамянова родила четири девойки, само че две от тях умряли от скарлатина. В формалната биография на примата на естрадата е записано, че майката Мария е била стопанка и не е работила. Но когато фамилията изпитва парични проблеми, тя работи известно време като келнерка.

Дарът на Лили Иванова към майка й изобразява една от най-силните като обръщение подиуми в християнската живопис. Празникът на иконата на Света Богородица Живоносен източник се отбелязва постоянно на Светли Петък след Великден. Обикновено най-големият православен празник Възкресение Христово се празнува към рождения ден на Лили Иванова – 24 април, и е допустимо това да е една от аргументите тя да избере тъкмо тази сцена да се изрисува в памет на майка й. В същото време обаче Богородица Живоносен източник е обвързвана с вярата за безконечното възобновление на живота и лекуване на всички заболявания и премеждия. Така се дава израз на тъгата на огромната певица за един от най-близките хора и вярата посредством стенописа да се подържа жива връзката с духа на майката.

Историята на иконата Богородица Живоносен извор е обвързвана със събитие, станало през 5 век след Христа. По това време в Константинопол, покрай градските порти, наричани Златни, имало горичка от кипарисови дървета, а в нея - вълшебен извор. То било отдадено на Пресвета Богородица, само че заради човешка немарливост запустяло и обраснало с гъст буренак, а изворът се покрил с кал. От живоносния извор излекуван император Юстиниан, а безплодната кралица Зоя родила наследник - Константин Порфирородни. Запомнен е и следният изумителен случай. Благочестив поддръжник се поминал на път за това свято място. Умирайки, той помолил да откарат мъртвото му тяло при извора и да излеят върху него три котли от живоносната вода. И щом сторили това, мъртвецът възкръснал. Преданието е запазило загатна за безчет чудеса, несметно изтекли от Живоносния източник и облагодетелствували царе и патриарси, богати и небогати, знатни люде и хора от елементарния народ. Благодатната мощ на Божията Майка и до през днешния ден не престава да чудодействува посредством Нейния живоносен извор, написа Уикенд.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР