За Леонардо да Винчи е писано много и ще се

...
За Леонардо да Винчи е писано много и ще се
Коментари Харесай

Гениалност или поглед в бъдещето? Изобретенията на Леонардо да Винчи

За Леонардо да Винчи е писано доста и ще се написа и отсега нататък. Безспорен е неговият талант освен в изкуството, само че и в други сфери на научния и публичен живот. Той е ослепителен образец за хора, които просто са допрени от Бога, които се раждат с гений, който остава за безконечни времена в паметта на хората. Такъв е и Леонардо.

Но той е доста повече от създател на „ Мона Лиза “ и „ Тайната вечеря “. Неговите креативен умения не са се простирали единствено в света на живописта. Той е основал неповторими неща, някои от тях са видели бял свят, други вечно са запечатани сред страниците на неговите дневници, а трети са изчезнали вечно.

Освен да рисува картини, Леонардо да Винчи е имал афинитет и към рисуването на разнообразни изобретения, които се оказват много напреднали за епохата, в която е живял. Откъде е черпел информация за тях или просто е бил толкоз талантлив и с необикновено добре развито въображение, че е съумял да излезе от рамките на рутината, в която се е намирал и да полети на крилете на гениалната досетливост? Каквато и да е истината е безспорен факт, че той е един от най-гениалните създатели освен на своето време, само че и на всички времена.

Вертолет и делтапланер

Леонардо да Винчи се е интересувал от доста неща с изключение на от изкуство – физика, медицина, астрономия, човешкото тяло и организмите в заобикалящата ни природа. Често мечтаел да лети като птиците. Точно заради тази причина се е опитвал да сътвори крило за летателен уред по облик и сходство на крилете на пернатите. Един от създадените от него апарати се привеждал в придвижване благодарение на преносими криле, които се повдигали и отпускали под въздействието на система от педали. Самият авиатор се разполага хоризонтално (легнал) в апарата.

Освен това сходство на летателен уред той има и други разработки в тази тенденция. Такава е да вземем за пример и летателен уред с въртящ се винт. Може да се каже, че тази машина доста наподобява на актуалния вертолет и е нещо като неин първообраз.

Автомобил

Леонардо имал толкоз напреднало мислене и въображение, че като че ли не бил за епохата, в която е роден, а за някъде напред в бъдещето. Още през 15 век той изобретил самодвижеща се количка, която става нещо като прототип на актуалните коли. Разработената количка била без водач. Голямо внимание изобретателят отделял не на външния тип на автомобилът, а на неговите техническите характерности. Количката била с три колела, сходно на дребен детски велосипед. Задните колела се въртели без значение едно от друго.

Танк

Леонардо доста мразел войната и всички военни дейности, само че все пак разработвал планове за военна техника, защото по това време в Италия били много смутни времена. Затова той направил много опити на военни устройства, които показал в писмо до миланския херцог Сфорца. Една доста забавна машина в тази тенденция била не какво да е, а тъкмо танк. Разбира се много отдалечен „ предшественик “ на танка, само че въпреки всичко танк. Леонардовият танк имал сферична форма и доста напомнял на костенурка, която била оборудвана с оръдия от всичките си страни.

Преносими (въртящи се) мостове

Като изключим шедьоврите му в изкуството, може би това е измежду най-великите открития на Леонардо да Винчи. Той става нещо като прототип на днешните механизирани мостове, предопределени за бързо напредване на войски от един бряг на различен. Мостът на Да Винчи бил цялостен и се закрепвал към единия бряг. След като бил закрепен задоволително устойчиво, трябвало просто да се завърти като дъга към другия бряг, употребявайки въжета. Това оборудване доста улеснило нещата, изключително по време на размирни и военни времена.

Подводница

До ден сегашен се пазят схеми и скици на Леонардо да Винчи, на които ясно се виждат подводници или най-малко техните прародители. За страдание информацията за тези рисунки е много нищожна, само че като цяло концепцията на Да Винчи е била за морски съд, който да се движи под вода.

Спусков механизъм за револвер

Доста изобретения се приписват на Леонардо, други му се отхвърлят, само че е реалност, че той е скицирал най-различни неща, без да ги е видял или чул някъде. Въпреки множеството нововъведения, които е рисувал и сътворявал единствено една от тях носи популярност на Леонардо приживе. Става дума за спусковия механизъм за револвер, който през XVI век провокира същински софтуерен взрив. Вместо потреблението на фитили и кремъци като преди този момент, въртящото се колело с пружина и наковалня, предизвикваща искра и възпламеняване на барута, провокирали възторг и се употребявали всеобщо чак до XIX век.

Идеалният град

Колкото и необичайно да звучи, Леонардо да Винчи е имал план и за „ съвършен град “. Той трябвало да се намира покрай Милано, да е построен на етажи, свързани с тунели и да включва голям брой технологии от бъдещето. В него несъмнено, на най-горните равнища трябвало да са поместени аристократите, а на най-долните търговци и главната инфраструктура на града. По скиците на Леонардо се вижда, че той е имал поради някакъв приказен град от бъдещето и в случай че историята с беше развила по различен метод, може би този град щеше да е едно от чудесата на света.

В дневниците на Леонардо, най-малко известните такива, има голям брой рисунки, скици и схеми на всевъзможни неща. Едни припомнят на модерни технологии, които сме употребили или още използваме, други не са напълно ясни какво са и защо биха се употребявали. Въпреки това геният на Леонардо в действителност е бил неоспорим. И се чудя, има ли още негови дневници и мемоари и какво ли крият те? Не са открити или по-скоро са надълбоко скрити? Може би крият нещо, което необятната общност не трябва да вижда.

Каквато и да е истината би трябвало да сме сигурни в едно – Леонардо да Винчи е един от най-гениалните хора, раждали се в миналото на тази планета.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР