За културата и нейната цена, как се финансира тя и

...
За културата и нейната цена, как се финансира тя и
Коментари Харесай

Д-р Диана Андреева пред Дарик: Голямото предизвикателство е българската култура да бъде национален приоритет

За културата и нейната цена, по какъв начин се финансира тя и къде е България в общата европейска картина. Темата разяснява в предаването " Посока Култура " по Дарик радио доктор Диана Андреева - шеф на Обсерватория по стопанска система в културата. Тя е и учител е в НАТФИЗ и УНСС по специалности, свързани с разглеждането на културата в стопански аспект.

" Голямото предизвикателство е българската просвета да бъде националенприоритет, само че с прилежаща финансова рамка. Талант в българската просвета имаме, въпросът е той да бъде финансиран, да бъде развъртян. Да можем да експонираме всичко, което се основава в българската просвета ", съобщи тя.

" Това е едно огромно предизвикателство и за политиците, и за нас като участници в културната политика и културния бранш - да настояваме за написаното с думи приоритизиране на българската просвета, включително и във импортираните промени на българскатаКонституция. Всичко звучи доста добре, само че ми прави усещане, че поредност правитлества и политически сили изписват културата като приоритет, само че по-късно не помнят финансовата рамка ", означи доктор Андреева.

Тя е на мнение, че от културата несе взима, само че не се дава задоволително.

Миналата се проведекръгла маса в Народното събрание на тематика " Устойчиво финансиране на българската просвета ".Форумът се провежда от парламентарната комисия по културата и медиите, Министерството на културата, Националното съдружие на общините и Обсерваторията по стопанска система на културата. Сред тематиките са и опциите за повишаване на финансирането за публичните медии - Българското национално радио и Българската национална телевизия, Българската телеграфна организация и Съвета за електронни медии.

" Организирахме кръглата маса с Комисията по просвета и медии в Народното събрание, Министерството на културата, Националното съдружие на общините и би трябвало да кажем, че имаше извънредно необятно посланичество. За първи път се събираме в навечерието на бюджетната процедура и дебатираме финансовата рамка ", изясни доктор Диана Андреева.

Тя уточни, че Министерството на финанситеима консервативна политика във връзка с присъединяване в обществени полемики и означи,че са били проведени повече от 60-70 събития, само че единица са случаите, в които от финансовото министерствоса отишли да дебатират.

" За Министерството на финансите е значимо да чуе аргументацията, която идва изпод нагоре за всеки бранш, тъй че разговор следва да се води ", съобщи доктор Андреева.

По думите й има недостиг на схващане за значимостта и полезността на културните действия. " Аз имам вяра в разговора, който следва да се води, по тази причина и направихме тази кръгла маса ", добави тя.

" Акцентът е запащането на труда, това е основата в културата и културните действия - това следва да се случи ", безапелационна е доктор Андреева.

" Тук има и един детайл, който е спорен - Министерството на културата не всеки път съумява да артикулира с конкретика и разбори проблемите, изключително във връзка с дейностите, които излизат даже отвън техния обсег. А ние разчитаме, че Министерството на културата, като принципал на българскатакултурна политика, ще води деен разговор. Очевидно има потребност от поддръжка -така аз разгадавам цялата тази обстановка във връзка с бюджета ", разяснява доктор Диана Андреева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР