„За КТБ прокуратурата е записала: „има финансиране на различни политици

...
„За КТБ прокуратурата е записала: „има финансиране на различни политици
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Нека с КТБ сложим край на прехода

„ За КТБ прокуратурата е записала: „ има финансиране на разнообразни политици от публичния и политическия живот”. Заради истината, прозрачността, публичното мнение- е редно да се знаят имената на тези хора по тази причина и написахме писмо”. Това съобщи пред bTV водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите й казусът с КТБ е цялостно огледало на годините на прехода, на обвързването на политически ползи и бизнес ползи, подмолни сделки, разпределяне на пари на гърба на хората. „ Неговото решение, тъй че да се върне възприятието за правдивост, може да постави завършек на модела на прехода. Така ще можем да тръгнем в една постпреходна България, с други правила и в политика, и в стопанска система. Нека да се знае истината- кои са всички тези хора и да има справедливост”, сподели още тя. По мотив отговора на основния прокурор на писмото на Българска социалистическа партия, Нинова съобщи: „ Корупция с четене на закони не се бори, а с използването им. Ние ще четем и ще пишем закони, само че те би трябвало и да се ползват. "

Нинова изясни, че е поискала срещата с президента Радев по няколко тематики, които са детайл от националната сигурност – свободната продажба на българска земеделска земя; корупцията и антикорупционният закон, показан от ръководещото мнозинство; КСНС и въпросът за СЕТА. За антикорупционния закон тя съобщи, че той все още е изложение, претекстове и заглавията на главите в него, без наличие. Тя разясни, че левицата има няколко съществени разлики. По думите й би трябвало да има обединен орган за битка с корупцията по високите етажи на властта, само че не и както се предвижда- той да бъде един общ орган от до момента съществуващите. На второ място тя уточни опазване до края на мандата им и на същите хора в тези органи. „ Едни и същи органи, с едни и същи хора в тях, ще борят по нов метод корупцията и ще я преборят, макар че в годините не са съумели да го направят”, разяснява ръководителят на Българска социалистическа партия. Според нея третият въпрос е- от кой ще бъде избиран този орган, с цел да е самостоятелен, защото законът не дава отговор на този въпрос. Нинова съобщи, че през септември левицата ще внесе личен вид и до тогава няма разяснява, с цел да мине първо през Народно събрание на партията и тогава ще бъде обсъждан на открито.

Корнелия Нинова акцентира, че земеделската земя е национално благосъстояние и е предопределена за произвеждане на селскостопанска продукция. „ В закона, който внесе държавното управление на Бойко Борисов, няма никакви гаранции, че тази земя ще бъде употребена за селско стопанство. Няма ограничавания и надзор над възможни бъдещи собственици”, сподели тя. По думите й има опасения, че ще ни изкупят земята, няма да я употребяват по предопределение за произвеждане, не се знае кой ще я купи, какви са тези хора и дали няма да я употребяват за спекулативни продажби. „ Нашата земя е най-евтина по отношение на европейските страни, най-плодородна като наличие и за нея ще се получават дотации в идващите години”, изясни тя. По думите й след закона за концесиите, с който се дава национално благосъстояние на концесия вечно, ръководещите в този момент желаят да дадат и земята ни. Тя изясни, че забрани за свободна търговия на земя има в Унгария, Полша, Словакия, Словения. „ В момента в Европа, в старите държави- членки, тече диалог по какъв начин да се промени за цяла Европа този режим. Имаме късмет и като ръководител на Съвета на Европейски Съюз в идващите месеци, да бъдем водещи в този разговор”, сподели още Нинова.

Помолена да даде оценка за съвсем 100 дни ръководство на кабинета Борисов 3, Корнелия Нинова съобщи, че тя е слаба. По думите й хората показват като свои съществени проблеми беднотия и сигурност. „ Няма никакви дейности за повишение на приходите, с изключение на повишението на минималната пенсия- и то не с толкоз, с колкото дадоха обещание. Ще стартира обедняване, тъй като се подвигнаха вода, ток, административните такси в съдилищата, акцизи на цигари”, изясни водачът на левицата. По тематиката за национална сигурност, тя съобщи, че на КСНС са написани доста хубави неща, само че нищо не се случва. „ Приемат се лобистки закони, които са в полза на избрани групи и страната е разтресена от кавги всеки ден, които не вземат решение нищо. Председателството можеше да ни сплоти, само че вместо да се занимаваме с политики, ръководещите го сведоха до кражбите на плочки от НДК”, заключи Корнелия Нинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР