За Косово членството в ЕС няма алтернатива. Най-младата балканска държава

...
За Косово членството в ЕС няма алтернатива. Най-младата балканска държава
Коментари Харесай

Членството в ЕС за Косово няма алтернатива

За Косово участието в Европейски Съюз няма опция. Най-младата балканска страна е решена да се оправи с всички провокации пред нея в името на тази цел, а те надалеч не са малко - покриване на европейските стандарти за господство на закона, битка против корупцията, икономическо развиване и още доста други области. Ключов проблем е и помиряването сред косовското албанско болшинство и сръбското малцинство след завършилата преди 19 години война сред тях.

Косово не е като останалите 5 кандидатки за европейско участие от Западните Балкани. В Прищина доста добре схващат, че присъединяване на президента Хашим Тачи на срещата в София на 17 май е нещо като подарък. Предвид обстоятелството, че 5 страни от Европейския съюз не признават независимостта на Косово. Особено отчетливо срещу слагането на Косово на равна нога със Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Македония и Албания се разгласи испанският министър председател Мариано Рахой, като явно повода е обстановката в Каталуня.

Какво мисли по въпроса президентът Тачи, особено за БНР показа съветникът му Ардиан Арифай:

" Те не са срещу Косово, а не признават косовската самостоятелност поради техни вътрешни проблеми, по тази причина се опълчиха на присъединяване на Косово в срещата на върха. Ние оценяваме високо и доста почитаме упоритостта на България, с помощта на която ще участваме в София равноправно с останалите страни от Западните Балкани ".

Какво чака и по какъв начин съответно ще се показа Прищина на форума в София? На този въпрос дава отговор Бесник Тахири, консултант на премиера Рамуш Харадинай:  Бесник Тахири

" Приготвили сме цялата нужна документи, с цел да потвърдим напредъка, достиженията и резултатите, реализирани през последните месеци от Косово. Да, в действителност чакаме съответни резултати, изказвания във връзка с аспирациите на Косово към еврочленство и визовата либерализация. Срещата на върха в София е доста значимо събитие. Според мен по значителност то може да се съпоставя със срещата в Солун през 2003 година. Там ще са всички основни страни-членки на Европейския съюз. Премиерът Борисов свърши отлична работа, събирайки всички ".

Депутатът и представител на партия " Сръбска листа “ в Народното събрание на Косово Игор Симич разяснява, че публичната поддръжка измежду сърбите в Косово за европейското бъдеще на страната не е доста високо. Пред " Хоризонт “ той разясни:

" Ако приказваме като цяло за позицията на сърбите, които живеят тук в Косово и Метохия, тя е, че, в случай че в действителност се прилагаха европейските правила, нямаше да съществуват никакви проблеми нито за албанците, нито за сърбите. Ние живеем в общество, което е надълбоко разграничено на народен принцип. Албанците държат всички властови лостове в ръцете си. Това е абсурд ".
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Деян Йотов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР