За контрола ще отговаря министърът на икономикатаИзисквания за минимален капитал

...
За контрола ще отговаря министърът на икономикатаИзисквания за минимален капитал
Коментари Харесай

Висше за газ, средно за бензин, иска нов закон

За контрола ще дава отговор министърът на стопанската система


Изисквания за най-малък капитал и обучение на шефовете ще бъдат въведени за всички търговци на горива. Допълнително ще има условия и към базите, където се съхраняват горива, както и към цистерните, с които се транспортират. Това плануват текстовете от напълно нов закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, който е импортиран в Народното събрание от Емил Димитров от Обединени патриоти и от депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и “Воля”. Целта на измененията е да се пресече противозаконната търговия с горива и да се покачат приходите в държавната хазна.

Със закона ще бъдат въведени условия за търговия на едро и дребно с горива, за предпазване и превоз на артикули от петрол, за пълнене на бутилки с полутечен нефтен газ (LPG), както и за дистрибуция на такива бутилки.

За да продават бензин и дизел на дребно, компаниите ще би трябвало да имат капитал от най-малко 20 хиляди лева за всяка бензиностанция, а едноличните търговци – активи от 20 хиляди лева за всеки обект. Освен това шефовете на компаниите и надлежно едноличните търговци ще би трябвало да имат приблизително обучение и най-малко 3 години застрахователен стаж.
 Целта на измененията е от пазара да отпаднат противозаконните обекти за търговия с горива. Целта на измененията е от пазара да отпаднат противозаконните обекти за търговия с горива.
За да търгуват с артикули от петрол, компаниите ще би трябвало да имат капитал от най-малко 3 млн. лева, а едноличните търговци – активи от 3 млн. лева Освен това шефовете на компанията, или надлежно едноличният търговец, ще би трябвало да имат висше обучение и най-малко 5 години застрахователен стаж. За предпазване на горива с изключение на да дават отговор на горните условия, компаниите ще би трябвало да разполагат със лични или наети съдове за петрол или артикули от петрол с минимална съдържимост от 100 куб. м. Съдовете за предпазване на биокомпоненти и добавки за възстановяване качеството на горивата би трябвало да имат потенциал от най-малко 1000 куб. м., а за предпазване на полутечен нефтен газ минималният изискван потенциал ще бъде 500 куб. м. Това се предлага с цел да не може компания без потенциал да бъде записана за търговия с горива. Като в плана са препоръчани минималните условия към складовете за горива от всички обсъждани сходни режими в други страни. Например в Гърция се изискват най-малко 13 000 куб. м. за търговия с петролни артикули и 500 куб. м. за полутечен нефтен газ.

Всички компании и еднолични търговци, които имат бизнес с горива, ще би трябвало да бъдат включени в специфичен указател. А контролът върху активността им се разпорежда на министъра на стопанската система като за задачата към него ще бъде основано особено звено.

Изисквания


200 хиляди лева за пълнене на бутилки с газ


 02-1-3 Фирмите, които желаят да зареждат бутилки с полутечен нефтен газ (LPG) ще би трябвало да имат капитал от най-малко 200 хиляди лева Освен това шефовете на компанията или надлежно едноличният търговец ще би трябвало да имат висше обучение и най-малко 3 години застрахователен стаж. Всички тези условия се вкарват с цел да не може да се записват компании на името на хора без никакво обучение или имущество, от които по-късно страната не може да събере никакви налози, в случай че бъдат хванати в противозаконни покупко-продажби с горива.

За дистрибуция на бутилки с полутечен нефтен газ (LPG) за компаниите ще се изисква капитал от най-малко 500 хиляди лева Освен това търговецът ще би трябвало да има най-малко 10 хиляди лични бутилки с газ с размер не по-малък от годишните продажби на LPG.

Емил Димитров, ръководител на комисията за битка със сивата стопанска система:


Очакваме до 20 % растеж на приходите в хазната


Даваме явен знак, че се борим с контрабандата

 03-1 Това е първият закон в България, който поставя основите за контролиране пазара а горива. Подобни нормативни актове има в съвсем всички страни от Европейски Съюз. Изследван е опитът в Унгария, Гърция и редица европейски страни. Законът ще разграничи сивия бранш от незаконния пазар. Всички обекти, които са регистрирани и имат разрешителни от ДНСК могат да не престават да работят. Онези, които не са регистрирани ще имат шест месеца за регистрация. Ако не я създадат, това значи, че сами се отхвърлят от пазара.

За да няма дедесарски компании и фирми-фантоми се изисква пет години застрахователен стаж и най-малко приблизително обучение за всеки притежател на бензиностанция. Така ще е ясно, че няма да се вършат прехвърляния от компания на компания на малоимотни. Средно обучение към този момент се желае за водачите, които доставят гориво. Как един притежател на бензиностанция без приблизително обучение би могъл да работи с уред с фискална памет, би могъл да регистрира Данък добавена стойност, доходи, разноски и така нататък? Изискването за приблизително обучение по никакъв метод не е дискриминационно изискване.

Бензиностанциите внасят по 20 000 лева и тези пари са си техни – в случай че се окаже, че са създали данъчни и финансови нарушавания – да има по какъв начин страната да си събере парите.

Очакваме сред 10-20 % годишен растеж на приходите от акцизи и Данък добавена стойност от горива след приемане на закона.
Освен това за първи път ще има и съвещателен орган, който ще контролира бранша. Няма да се разкриват нови щатове, става въпрос за отдел към министъра на стопанската система, в който ще бъде единният указател, в който всички легални търговци на горива показват документи и работят.

Представители на всички политически сили в Народно събрание се подписаха под плана. Ако по време на европредседателството не приемем подобен закон, по кое време ще е по-подходящото време да го приемем? Така даваме явен знак, че се борим със сенчестата стопанска система, контрабандата.

Предложение

500 хиляди лв. гаранция за старт на бизнес


Гаранция в размер до 500 хиляди лева ще се изисква от компаниите, които желаят за стартират бизнес с горива. Като за търговия с горива се предлага гаранцията да бъде 20 хиляди лева за всяка бензиностанция, само че не повече от 500 хиляди за всички обекти на територията на страната. За пълнене на бутилки с полутечен нефтен газ ще се изисква гаранция от 20 хиляди лева, а за дистрибуцията на тези бутилки – 100 хиляди лева, планува законопроектът. Работещите сега компании ще имат период от 6 месеца с цел да изпълнян новите условия. Фирмите и едноличните търговци, които реализират бизнес с горива без да имат регистрация, ще отнасят санкция от 25 хиляди до 250 хиляди лева

Еврокомисията:


Облекчете разпоредбите за облагане с Данък добавена стойност


Европейската комисия публично уведоми България, че някои от наредбите за използване на Данък добавена стойност нарушават правото на Европейския съюз и би трябвало да бъдат изменени. Единият от случаите е обвързван с обстоятелството, че сега дребните сдружения, търгуващи с горива, са задължени да заплащат предплатено прекалено високи суми, с цел да подсигуряват, че могат да платят дължимото от тях Данък добавена стойност, показват от Европейска комисия. За огромните сдружения е задоволително единствено да внесат гаранция в размер, еднакъв на дължимото по покупко-продажбите им Данък добавена стойност. Комисията счита, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на Европейски Съюз и с разпоредбите за независимост на стопанска самодейност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР