За контрабанда на упойващата трева кхат през границата на България

...
За контрабанда на упойващата трева кхат през границата на България
Коментари Харесай

На летище Варна закопчаха израелки за контрабанда на упойваща трева за около 3 млн. лева

За контрабанда на упойващата трева кхат през границата на България на летище Варна са били арестувани четири гражданки на Държавата Израел, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна.

Количеството на тревата, включена в листата със неразрешените високорискови наркотични субстанции, е 93 кг, сложена в пет туристически куфара. Стойността на импортираната в страната ни трева е за към 3 млн. лв..

На 9 септември 2020 година преди обяд на летище Варна с полет от Тел Авив пристигнали четири гражданки на Държавата Израел. Те не били част от проведена туристическа група. Във Варна четирите дами трябвало да обитават в хотел и на 11 септември да отлетят назад за Тел Авив.

Петте куфара били чекиран багаж. Нещо се е объркало и младите дами, които са на възраст от 18 до 21 години, зарязали куфарите на транспортната лента. След това напуснали летището единствено с ръчния си багаж.

„ Забравеният “ багаж бил тестван от чиновници на организация „ Митници “, гранична полиция и летищните управляващи. Така се открива наличието му – 93 кг от растението кхат, от което се извлича алкалоид катинон, стимулант със сходно на амфетамините деяние. По случая Окръжната прокуратура във Варна поддържа непрекъснат контакт с консулската работа на израелското посолство в България, което оказва цялостно подпомагане.

Четирите млади дами са били арестувани за 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура във Варна, откакто са били привлечени към наказателна отговорност за контрабанда в изключително огромни размери на наркотични субстанции през границата на България – закононарушение по член 242, алинея 2 от Наказателен кодекс. Наказанието за такава контрабанда се санкционира с отнемане от независимост от 10 до 15 години затвор и с санкция от 100 000 до 200 000 лв..

Окръжната прокуратура във Варна е внесла претенции за взимане ограничения за неотклонение „ Задържане под стража “ във Варненския областен съд на израелските гражданки.

Исканията на Окръжната прокуратура във Варна са били почетени на 13 септември 2020 година вечерта от състав на Варненския областен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР