За компаниите в Германия става все по-трудно да получат нови

...
За компаниите в Германия става все по-трудно да получат нови
Коментари Харесай

Германските компании все по-трудно получават кредити

За фирмите в Германия става все по-трудно да получат нови заеми, защото високата инфлация и опасенията по отношение на енергийните доставки, раздрусват водещата европейска стопанска система.

Понастоящем, съвсем 25% от всички компании, които водят договаряния за приемане на заем, регистрират въздържаност от страна на банките, като това е най-високият % от 2017 година насам. Такава е констатация от изследване на немския стопански института Ifo, написа БНР.

" Трудният стопански климат сега кара банките да бъдат по-предпазливи ", показва Клаус Волрабе, началник на изследванията в института, предупреждавайки, че " без нови заеми, някои компании може да се борят за икономическото си оцеляване ".

Сред доставчиците на услуги, впечатляващите близо 29% от фирмите, търсещи заем, показват, че банките не са склонни да им отпускат заеми. При компаниите от комерсиалния бранш обаче, този % е малко под 15%.

Общо взето, най-засегнати от посочената тенднця са микропредприятията и независимо заетите лица. Около една от всеки две сходни компании оповестява, че е мъчно да получи заеми.

Германия върви към криза, предвид на енергийната рецесия и надлежно, възходящите цени и усложненията в доставките. Правителството предвижда по-рано този месец, стесняване на брутния вътрешен артикул (БВП) на странат с 0,4% през идната година.
 Германия предизвести жителите да се готвят за криза
Германия предизвести жителите да се готвят за криза

Все отново се чака немската стопанска система да нарасне с 1,4% през 2022 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР