За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на

...
За картел в санирането предупредиха от Комисията за защита на
Коментари Харесай

Скандал! КЗК откри картел при санирането в Пловдив

За картел в санирането предизвестиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Над 50 компании са манипулирали публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост, обясниха от комисията, предава бТВ.

Фирмите са взели участие в поръчки за енергийно и техническо проучване на постройките, като авансово са се договаряли коя компания къде ще завоюва.

От Антимонополната комисия са открили 3 картела, взели участие в търгове в Пловдив, Гоце Делчев и Търговище.

На 16-етажен блок в пловдивския квартал " Южен ", да вземем за пример, обследването е направено от компания, която съгласно Комисия за защита на конкуренцията взе участие в подобен картел с публични поръчки по програмата за саниране. По телефона нейният шеф отхвърля сходно присъединяване.

В Пловдив има над 70 жилищни блока, санирани по програмата. Все още не се знае по какъв брой от тях са работили компании, участващи в картели.

ОТ Комисия за защита на конкуренцията са разкрили доказателства за картелно съглашение сред 30 компании, взели участие в публични поръчки за енергийно и техническо проучване в Пловдив. Други два има в Търговище и Гоце Делчев.

" Предварителната оценка на комисията е за нарушавания картелни съглашения, които съставляват манипулиране на публични поръчки, разпределение на обекти сред участници и спогодба всеки да подаде оферта на своята своята оптималната цена по рамково съглашение ", изясни Ирина Тагаринска, шеф Дирекция " Антитръст " в Комисия за защита на конкуренцията.

Сигналът за картел е подаден до Комисия за защита на конкуренцията от кмета на Търговище Дарин Димитров преди 3 години.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР